Yozgat Barosu Başkanı İbiş: Özel yetkili mahkemeler muhafaza edilmeli

Yozgat Barosu Başkanı Avukat Hacı İbiş, özel yetkili mahkemelerin muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 21:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbiş, özel yetkili mahkemelerle ilgili yasal düzenlemelerin kaldırılmaması gerektiğini söyledi.

Hacı İbiş, yaptığı açıklamada, CMK'nın 250. maddesinde yer alan suçların, terör suçları ile örgüt, çete ve darbecilerin işlediği suçlar olduğunu hatırlattı.

İbiş, şöyle devam etti: "Bu suçlara karışanlar hakkında CMK'nun 250. maddesindeki düzenleme ile cumhuriyetten bu yana ilk defa makam ve mevkisi bakılmaksızın soruşturma ve kovuşturmanın yolu açılmış oldu. Son 10 yıl içinde eksik ve hatalarıyla da olsa bu konuda çok yol kat edildi. Adalet, hukuk ve demokrasi adına ülke ve millet olarak hayati öneme haiz kazanımlarımız ve tecrübelerimiz oldu." dedi.

"Derin cinayet şebekeleri, asker ve sivil bürokratı ve medyasıyla Ergenekonvari yapılanmaların çökertilmesi için bugüne kadar yapılmış olan yasal reformların sekteye uğratılmadan devam etmesi" gerektiğine vurgu yapan Baro Başkanı İbiş, "Özel yetkili mahkemelerce verilen uzun süreli tutuklama kararları, bu mahkemelerin kapatılması için gerekçe yapılmamalıdır. Burada asıl sorun bu mahkemelerin varlığı değildir. Zira demokrasisi gelişmiş birçok batı ülkelerinde de özel yetkilere haiz bu tür mahkemeler vardır. Asıl sorun bu mahkemelerce verilen uzun süreli tutuklama kararlarıdır. Daha geniş manada da CMK'daki tutuklama ile ilgili düzenlemelerdedir." dedi.

Özel yetkili mahkemeleri kaldırmak yerine CMK'daki tutuklama ile ilgili hükümler üzerinde çalışmak, bunu hukukun ve adaletin üstünlüğüne inanmış bir millete ve ülkeye yakışır şekilde reforme etmek gerektiğini ifade eden İbiş, açıklamasını şöyle tamamladı: "Çünkü ceza yargılamasında tutuklama en son başvurulacak güvenlik tedbiri olup tutuklama haricinde de uygulanabilecek etkin ve işlevsel güvenlik tedbirleri ihdas edilmelidir. Dolayısıyla ÖYM'leri kaldırmak sorunu çözmeyecektir. Asıl sorunun kaynağına inilmeden, tartışılmadan, kapsamlı bir inceleme ve araştırma yapılmadan ÖYM'lerle ilgili hükümlerin kaldırılması halinde bugüne kadarki tüm kazanımlar heba olacağı gibi bundan sonra da CMK'nın 250. maddesinde belirtilen suçlarla mücadele içinden çıkılmaz bir hal alacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber