Erdoğan adliyelerin kapatılması için 'Bu işi temizle' dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'nın, iş yükü azlığı gerekçesiyle 146 adliyeyi önce kapatması, ardından 44'ünün yeniden açılmasına karar vermesi AK Partili vekilleri kızdırdı. Konu, Bakanlar Kurulu gündemine taşındı. Başbakan Erdoğan'ın Adalet Bakanı Ergin'e 'Bu işi temizle' dediği öğrenildi

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de onayıyla 15 Haziran 2012'de çıkardığı bir kararnameyle Adana'dan Zonguldak'a, Edirne'den Van'a kadar toplam 146 ilçenin adli teşkilatını kapatma kararı aldı. İş yükü azlığı gerekçesiyle kapatılan adliyelerdeki tüm işlemler, en yakın adliye teşkilatına aktarıldı. Ancak HSYK, 22 Haziran 2012'de aldığı bir başka kararla, diğerlerine göre nüfusu çok daha düşük olan ilçelerdeki 44 adliyenin kapatılma işlemini iptal etti ve faaliyetlerinin devamına karar verdi. Adalet Bakanı Ergin de bu karara onay verdi.

HÜKÜMET SEYİRCİ KALAMAZ

Seçim bölgelerinde vatandaşın tepkisiyle karşılaşan AK Parti milletvekilleri, durumu Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le paylaştı. Ancak sonuç alamayan vekiller, 40 kişilik grup halinde önce parti yönetimiyle ardından da Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay'la görüştü. Başbakan yardımcılarına yapılan ziyarette vekiller, 'HSYK üyeleri kendi memleketlerindeki adliye teşkilatlarını yeniden açarak, adeta vekillerle dalga geçiyorlar. Hükümet nasıl buna seyirci kalır' tepkisini gösterdiler. Vekiller, iş yükü azlığı gerekçesiyle adliyelerin kapatılamayacağını belirterek, 'Bu yıl kimse hastalanmadı diye hastane kapatabilir misiniz? Adalet, mülkün temelidir, en asli hizmettir. Vatandaşın en ufak bir adli işlem için 150-200 kilometre gitmesi zulüm değil mi' diye sordular.

HANGİ KRİTERE GÖRE AÇTIN?

Yakınmalar artınca konu geçen pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adalet Bakanı Ergin'a Madem önce 146 tanesini kapattınız, sonra bu kararın arkasında durmayarak hangi kriterlerle 44'ünü geri açtın? Bana sordun mu? Şimdi yaptığını temizle' dediği belirtildi. Konunun aynı akşam AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplanısında da gündeme geldiği öğrenildi.

AÇACAKTINIZ NİYE KAPATTINIZ?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, adliyelerin birleştirilmesi kararını eleştirirken, hükümete yüklendi. Ayhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, birleştirilmesine karar verilen 146 adliyenin 44'ünün birleştirmesinden vazgeçildiğini anımsatarak, 'Bir haftada ne değişti anlamak mümkün değil. Kapatacaksanız niye açtınız; açacaktınız niye kapattınız?' diye sordu. Ayhan, şöyle devam etti: Habur'da teröristlere mobil, tekerlekli, konforlu mahkeme salonlarıyla hakim, savcı tahsis eden hükümet, vatandaşlarına mahkeme salonlarını, hakim ve savcıları çok görmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber