Özok'tan Başbakan Erdoğan'a cevap

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2005 14:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Barolar Birliği CHP'nin arka bahçesi" şeklindeki sözlerini ağır bir dille eleştirerek, "TBB hukukla ilgili, ülkemizin geleceğiyle ilgili her konuda görüş bildirecektir. Bundan Sayın Başbakan rahatsız olur ya da olmaz. O kendi değerlendirmesidir. Ama TBB, bunu hiçbir siyasi partinin ön bahçesi, arka bahçesi gibi tanımlamaları çağrıştıracak bir anlayışıyla yapmamaktadır" dedi. Ankara Barosu'nun 81. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, mesleğinde 30 yılını doldurmuş avukatlara "Meslekte 30. Yıl" plaketi verildi. Törene, TBB Başkanı Özdemir Özok ve Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar da katıldı. Tören öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBB Başkanı Özok, Başbakan Erdoğan'ın "TBB üzerine düşmeyen açıklamalar yapıyor. Sanki bir siyasi partinin arka bahçesi gibi konuşuyor" yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Özok, "Sayın Başbakanın bu konuşmasını ben izleme olanağı bulmadım. Sizin söylediğinize göre TBB'yi bir siyasi partinin arka bahçesi olarak unsurlandırmış. Böyle bir değerlendirmeye katılmak mümkün değildir" diye konuştu.

TBB'nin Avukatlık Yasası'nın kendilerine verdiği görevleri yerine getirdiğini hatırlatan Özok, Başbakan Erdoğan'ın danışmanları tarafından yanlış bilgilendirildiğini iddia etti. TBB'nin kurulduğu günden beri çağdaş, demokratik, laik cumhuriyete bağlılığını her yerde ifade ettiğini kaydeden Özok, TBB'nin bunların dışında herhangi bir eylem ve davranışın içine girmediğini savundu. Kimi zaman bazı baroların veya baro başkanlarının, kişisel görüşlerini, dünya görüşlerini açıklamış olabileceğini belirten Özok, bu tip açıklamaları Türkiye'deki 75 baroyla özdeşleştirmenin yanlış olacağını savundu. Özok şunları söyledi: "TBB ülkemizin en köklü en saygın en donanımlı hukuk kurumudur. Bu nitelikleri çerçevesinde anayasaya, Cumhuriyete, hukuka bağlılığı tartışılamaz. TBB'nin her dile getirdiği açıklama bu çerçeve içerisinde olmuştur. TBB hukukla ilgili, ülkemizin geleceği ile ilgili her konuda görüş bildirecektir. Bundan sayın Başbakan rahatsız olur ya da olmaz. O kendi değerlendirmesidir. Ama TBB, bunu hiç bir siyasi partinin ön bahçesi, arka bahçesi gibi tanımlamaları çağrıştıracak bir anlayış ile yapmamaktadır."

Törenin açılış konuşmasını yapan Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar da, demokrasinin ve hukukun egemen olduğu bir yüzyılda insanlığın ortak değerinin sivil özgürlükler ve hukuk devleti anlayışının olduğunu vurgulayarak, devletin üzerinde yükseldiği laik değerlere sahip çıkmanın tüm hukukçuların ve baroların temel görevi olduğunu belirtti. Ankara Barosu'nun bu görevleri eksiksiz yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu ifade eden Coşar, "Ankara Barosu, adaletin de, bireyin meşru savunma hakkının kolektif organizasyonu olan hukukun da, etkinliğin gerçekleşmesinin de statükoya bağlı olmaktan çıktığı, şimdiden sonra yaratılacak geleceğe bağlandığı, çağımızın aşılması gereken zorluklarının ulusal alanın dışına çıktığı günümüz dünyasında, bütün bunları taşıyabilecek güce, anlayışa, birikime ve donanıma sahiptir" diye konuştu.

Törende ayrıca, meslekte 30 yılını dolduran avukatlara "30. Yıl" plaketleri takdim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber