'2. Keban Su ve Alabalık Festivali' başladı

Keban ilçesinde bu yıl 2.'si düzenlenen Keban Su ve Alabalık Festivali başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2012 22:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Keban Kaymakamı Ahmet Arık, Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, festivalinin başlangıç gününde heyecanlı olduklarını söyledi.

Arık, "Hepimiz bugün de uzaktan gelen Kebanlı hemşehrilerimiz ve uzaktan ve yakından gelen misafirlerimizle heyecan içindeyiz. Festivalde, huzurlu ve güven içinde büyük keyif alarak güzel günler geçirmenizi dilerim. Bugün Türkiye'de alabalık üretiminde birinci olan Keban, doğunun da incisi olma yolunda. Artık turizmde de Keban isminden bahsedilmektedir" dedi.

Keban Belediye Başkanı Hadi Turan da, festivalin amacının Keban'a gelmeyi ihmal eden hemşehrilerini, bugünü vesile ederek ilçeye gelmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Kaya ise, 1995 yılında yılda 30 tonla üretime başladıkları alabalıkta bugün 42 bin ton üretecek seviyeye geldiklerini söyledi. Kaya, "Artık Elazığ bölgesini geçtik, Türkiye'yi geçtik, yurt dışındayız, dünyadayız. Artık dünya devleri ile rekabet edecek duruma gelmiş bulunmaktayız. Keban, alabalık sektöründe Türkiye'ye ismini tanıtmış olup, Türkiye'de olmayan teknolojiyle alabalıkta Türkiye birincisi. Tam 1500 kişi bu işte çalışmakta. 200'ün üzerinde alabalık üretimiyle ilgili firmalarıyla 2023 yılında 15 bin kişi bu sektörden ekmek yiyecektir. Doğudan yükselen güneş artık Elazığ'da doğacak" dedi.

Konuşmaların ardından mehter takımı ve halk oyunları gösterileri sunuldu, kortej yürüyüşü yapıldı. Elazığlı fotoğraf sanatçısı Fehmi Şedele'nin adını taşıyan çeşmenin açılışı gerçekleştirildi.

Hükümet Konağı önünde 'Geçmişten Günümüze Keban Fotoğraf Sergisi' ile Keban Öğretmenevi Salonunda eğitimci-ressam Abdullah Bulut'a ait 42. kişisel yağlı boya resim sergisi açıldı.

Festival kapsamında ayrıca Hacı Fevzi Efendi Konferans Salonu'nda Fırat Üniversitesi Keban Meslek Yüksek Okulu tarafından "Bölgemizdeki iç su balık yetiştiriciliği" paneli gerçekleştirildi.

Muhabir: Pir Hasan Doğan / Ömer Fansa

Yayıncı: Cemal Coşkun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber