Mortgage ekimde devreye alınacak

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarı sağladıklarını dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Şener, SPK Başkanı Doğan Cansızlar ile birlikte İzmir'deki Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nı (VOB) ziyaretinde yaptığı konuşmada, sağlanan istikrar ortamının vatandaşlar için bir umut, iş adamı ve girişimciler için üretim, yatırım kararlarını rasyonel olarak gözden geçirme imkanı getirdiğini söyledi. Şener, vatandaşların uzun vadeli ve kira öder gibi ev sahibi olmalarına imkan verecek ?Mortgage' sisteminin de yasama yılı başlar başlamaz devreye alınacağını bildirdi.

Meclis açılınca
Abdüllatif Şener, yasama yılı başlar başlamaz mortgage enstrümanını devreye sokacaklarını belirterek, şunları kaydetti: ?SPK çalışmalarını tamamlamıştır. Daha önceki ön çalışmalara istinaden Başbakanlık'ta müzakere yapılmıştı. Son şeklini verdikten sonra TBMM'ye göndereceğiz. Bu da istikrar ortamına bağlı olarak devreye sokulabilecek bir enstrümandır. İstikrar yoksa mortgage sisteminin devreye girmesi mümkün değildir. 3 yıldır uygulanan istikrar programı, bizi belli noktaya getirmiştir. Yeni bir piyasa, yeni bir kredilendirme mekanizması konut sektörüne yönelecektir. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız, uzun vadeli kredi imkanlarını temin edecekleridir.? dedi.

İnşaat canlanacak
Bakan Şener, mortgage ile Türkiye'deki inşaat sektörünün de canlanacağını belirterek, ?Bu da yüzlerce girdinin üretildiği bir ülkede tüm sanayiyi tüm sektörleri harekete geçirecek, ekonominin büyüme ve istihdamını artıracaktır. Şu ana kadar yan ürün ve meyvelerini gördüğümüz istikrar programını hükümetimiz devam ettirecektir. Buna bağlı ülkemizde yeni kapasite açılımları gerçekleştirilecek ve ileriye doğru güven ve umutla yürüyeceğiz? diye konuştu. Şu anda bankaların verdiği uzun vadeli konut kredileri ile bu sistemin ilişkisinin olmadığını belirten Şener, ?Yani şu andaki krediler mortgage sistemi çerçevesinde değildir. Bu konu karıştırılmamalı. Sistemin işleyişi tamamen farklıdır. Sistemde oluşacak faiz oranlarının daha düşük olacağını söyleyebilirim. Şu anda mortgage devrede değildir? dedi. Faizlerin yüzde 1.30'ların altına inip inmeyeceğine ilişkin soruya da Şener, ?Kesinlikle iner? cevabını verdi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber