YÖK'e tepkiler çığ gibi: Amaç meslek liselileri tecrit etmek

Haber Giriş : 16 Temmuz 2005 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu'nun 22 Haziran'da İstanbul'da yaptığı toplantıda, meslek lisesi mezunlarına ÖSS'de uygulanan katsayı adaletsizliğini daha da artıran bir karar alındığının ortaya çıkması kamuoyundan sert tepki gördü. Uygulama, ?meslek liselerinin kökünü kurutacak bir karar? olarak nitelendirildi.

YÖK'ün meslek liselilere yönelik aldığı son karara tepkiler büyüyor. Yüz binlerce meslek liselinin kendi alanlarındaki fakülteleri tercih etmeleri halinde verilen ek puanın düşürülmesine toplumun tüm kesimlerinden sert eleştiriler geliyor. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler YÖK'ün amacını; ?meslek liselileri eğitimden tecrit etmek' şeklinde açıklıyor.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, uygulama sonucunda meslek liselilere yapılan adaletsizliğin giderilmediğini aksine artırıldığını söyledi. YÖK'ün kararını ?Anadolu çocuğunun önünü kesmek' olarak niteleyen Yazıcıoğlu, katsayı uygulamasının yeniden adil şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Hükümetin de üzerine düşen görevi yapamadığını belirten Yazıcıoğlu, ?Üniversite sınavında mağdur olanlar iktidara sorunu çözmeleri için oy verdi. Mağduriyetlerin giderilmesi için gerekeni yapmalıdırlar. Oysa iktidar soruna çözüm getirmedi.? dedi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir de YÖK'ün kararını eleştirdi. Karademir, meslek liselerinden mezun olanların kendi alanlarında yüksekokul okumalarının kolaylaştırılması gerekirken önlerinin tıkanmasını ?toplumsal gerilim oluşturacak adım' olarak nitelendirdi. YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki anlaşmazlığın meslek liselileri mağdur ettiğini aktaran Karademir, ?Devletin iki kurumu bu sorunu çözmelidir.? açıklamasında bulundu.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, YÖK'ün aldığı kararın mesleki eğitimi bitirme yönünde bir adım olduğunu söyledi. Uygulamanın gerici bir politika olduğunu ifade eden Özcan, meslek liselilerin adım adım sindirildiğini ve eğitim-öğretim hayatından uzaklaştırılma noktasına getirildiğini belirtti. YÖK'ün siyasi tavrını bir kenara bırakması gerektiğini kaydeden Özcan, ?Meslek liseli öğrencilerin hak ettiği mertebeye ulaşması geleceğimiz açısından elzemdir.? diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün meslek liselerine olan bitmeyen kininin ve önyargısının toplum üzerinde gerilim oluşturduğunu ifade etti. YÖK'ün son aylarla kurumsal meşruiyetini kaybettiğini savunan Aksu, YÖK'ün kaldırılmasını istedi. YÖK'ü ?Türkiye'nin sırtındaki kambur' olarak nitelendiren Aksu, hükümete çağrıda bulunarak; ?YÖK'ü buzdolabına değil, tarihin çöplüğüne koyun. Millet de sizi alkışlasın.? dedi.

Meslek liselerine verilen katsayının düşürülmesine OSTİM Bölge Müdürlüğü de tepki gösterdi. OSTİM Bölge Müdürü Ahmet Rıza Balım, alınan kararın sanayinin geleceğini karanlığa hapsetmek anlamına geldiğini söyleyerek, üniversiteye girişi zorlaştıran uygulamanın meslek lisesine giren öğrencilerin kalitesini düşürdüğünü dile getirdi. Balım, ?Ortada nitelikli eleman bekleyen sanayi var; ama YÖK bu okulları bitirme yönünde adımlar atıyor. Mesleki eğitimin kalitesini artırmak için katsayı uygulamasının kaldırılması bir elzemdir.? şeklinde konuştu.

Türkiye Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise Meclis'in olağanüstü toplanarak YÖK'ü yeniden yapılandırmaya gitmesi gerektiğini söyledi. Uygulamayı Türk eğitim sistemine ?büyük bir ihanet' olarak nitelendiren Başoğlu, ?Türk ekonomisine ve sanayisine de büyük zarar verecek uygulamanın önüne geçilmesi için YÖK'ün yeniden yapılandırılması gerekiyor. RTÜK Yönetim Kurulu üyelerini seçmek için toplanan Meclis, bu konuda hiç vakit kaybetmeden olağanüstü toplanmalıdır. Ve bu kurum yeniden yapılandırılmalıdır.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber