Leyla Zana'dan görüşme açıklaması/ Video

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'la bir görüşme gerçekleştiren Leyla Zana, görüşmeye ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Zana, görüşmede terörist başı Öcalan'a ev hapsinin hayati önem taşıdığını belirttiğini kaydederek, ayrıca "Yaralarımız açık ve kanıyor. Bu nedenle de gerçekçi olmayan talepler karşılık bulamaz. 'Silahları bırakın operasyonlar durur' söylemi gerçekçi olmayan taleplerden. Bunun altını çizdim" diye konuştu.

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, dün Başbakanlık Resmi Konut'ta Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin TBMM'de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Zana, basın toplantısı öncesinde ise 21 yıl sonra ilk defa basın toplantısı salonuna girdiğini hatırlattı. Zana basın toplantısında, "Biz 2004 yılında cezaevinden çıktığımızda bir dizi görüşme talebinde bulunmuştuk. Bunun önemli bir kısmını da gerçekleştirdik" derken, Başbakan Erdoğan'la gerçekleşen görüşmenin de bununla bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Zana ayrıca bazı milletvekillerinden de Başbakanla görüşülmesi konusunda bir talep olduğuna vurgu yaparak, daha sonra görüşmenin içeriğine yönelik bilgiler verdi.

Leyla Zana dün gerçekleşen görüşmeye ilişkin olarak, "Başbakanla görüşmemizin başında, 21 yıl önce bu parlamentoda, halkların kardeşliği üzerine yemin etmiş bir milletvekili olarak, Türk ve Kürt halkları için verilmiş bir sözüm olduğunu söyledim" derken, öncelikle Kürtlerin halk olmaktan kaynaklanan haklarından söz ettiğini söyledi. "Türkiye'nin sürdürülebilir bir barışa ve diyoloğa ihtiyacı olduğunu, bunun en temel koşulunun güven ortamı olduğuna tekrar ve tekrar dikkat çektim" diyen Leyla Zana, şunları söyledi:

"Korkularıyla yüzleşme çabalarına rağmen, süregelen tutuklamalar ve davalarla tedirgin olan toplumun küçük adımlara değil, ileri ve samimi adımlara ihtiyacı olduğunu dile getirdim. Bu adımların da, tüm bileşenlerin sürece dahil edilmesiyle atılabileceğini, kesintisiz barış ortamı için herkesin katkı sağlaması gerektiğini ifade ettim.

Roboski katliamı, cezaevlerinde yaşananlar ve süregelen polis şiddeti... Bunların hepsinin açık yaralarımızı kanattığını söyledim. Yaşananların ve yaşanmakta olanların tüm çıplaklığıyla ortaya konmasına ve çözüm aranmasına ihtiyaç var. Kendisine de ilettiğim gibi, halklarımıza artık söylem ve söz yetmiyor. Bu aşama geride kaldı."

OSLO GÖRÜŞMELERİNİN YENİDEN BAŞLAMASI GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİM

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, konuşması sırasında Oslo görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğine vurgu yaparak, "Türkiye'de onlarca yıldır denenen güvenlikçi politikaların sonuç vermediğini gördük. Denenmeyen tek yol sürdürülebilir müzakeredir, Bu anlamda Oslo görüşmelerinin milat olduğunu ve bu görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade ettim" diye konuştu. Zana ayrıca görüşmede özür konusunu da gündeme getirdiğini belirterek, devletlerin kendi yurttaşlarından özür dilemeyi bir zafiyet olarak görmemesi gerektiğini ifade etti.

ÖCALAN'A EV HAPSİ

Leyla Zana, Başbakan Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmede ayrıca Öcalan'a ev hapsi konusunu da gündeme getirdiğini basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamalarda dile getirdi. Zana, "İdam gibi bir tabuyu yıkan bu ülkenin sayın Öcalan'ı pekala ev hapsine alabileceğini ve bunun hayati bir önem taşıdığını belirttim" diyerek, Kürtçe'nin seçmeli ders olması konusunda ise, "Seçmeli dersler arasında Kürtçe'nin olması olumlu bir gelişme. Ancak Kürtlerin anadilde eğitim taleplerini karşılamaktan uzak. 'Dünyada hiçbir halk kendi ana dilini para ödeyerek öğrenmez' dedim ve anadilde eğitim hakkı vurgusu yaptım" şeklinde konuştu.

'SİLAHLARI BIRAKIN' SÖYLEMİ GERÇEKÇİ OLMAYAN TALEPLERDEN

Leyla Zana'nın yaptığı açıklamaların en dikkat çekici kısmı ise terör örgütü PKK için sık sık dile getirilen 'silah bırak' çağrılarıyla ilgili olan kısım... Zana, Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede 'silahları bırakın' söyleminin gerçekçi olmadığına vurgu yaptığını belirterek, "Yaralarımız açık ve kanıyor. Bu nedenle de gerçekçi olmayan talepler karşılık bulamaz. 'Silahları bırakın operasyonlar durur' söylemi gerçekçi olmayan taleplerden. Bunun altını çizdim" dedi.

Zana ayrıca görüşmenin son derece nazik bir ortamda gerçekleştiğini söyleyerek, Başbakan Erdoğan'ın ise tüm talepleri büyük bir dikkat ve nezaketle dinlediğini ifade etti.

Leyla Zana açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplamazken, konuşmasını ise şu ifadelerle bitirdi:

"Bu görüşmenin kesintiye uğrayan sürecin açılmasına katkı sağlayacağına, halkalar için umutvar bir sürecin oluşturulmasına ve barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inanıyorum. Sayın Başbakan hem görüşme sürecinde hem de sonrasında görüşmeyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, diyalog sürecini açık tutmak konusundaki samimi tavrını göstermiştir. Bunun için teşekkür ediyorum.

Bilinmesini isterim ki; aklım, vicdanım, yüreğim, politik deneyim ve öngörümle hareket ettim Tarihsel olarak bu görüşmenin kimler arasında gerçekleştiğinin ötesinde, olası sonuçları çok önemli.

Sormak isterim; tıkanan bu sürecin önünü açmak için, kaç kuşak, kaç ölüm daha bekleyeceğiz? HEP, DEP, HADEP, DEHAP, DTH, DTP, BDP ve diğer tüm bileşenlerin verdiği mücadele göstermiştir ki; bu topraklarda herkesin barışa ihtiyacı var.

Bunun için ben, o, diğeri fark etmez. Herkes hem Türkiye halkları hem de Kürt halkı barış sürecinin oluşmasında yer almalı. Zira barışın ortak bir çabaya ihtiyacı var. Umutların günbegün büyümesi ve yeşermesi dileğiyle..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber