Ankara nüfusuna kayıtlı bir memur neden Bala'ya ilçe müdürü olamasın!

Mevzuat açısından 1983 yılına göre çok daha ileri bir noktadayız. Bir çok iş ve işlem artık daha şeffaf ve daha objektif yapılmaktadır. Ancak idari yönetim hala darbe şartlarına göre yürütülmektedir. Örneğin bir ilçe müdürü hala kendisinin nüfusa kayıtlı olduğu ile atanamamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şuan itibarıyla taşra teşkilatı bulunan kamu kurumlarının en büyük sorunu personelinin atama ve yer değiştirmesinde yaşanmaktadır. Sorunun kaynağında ise 1983 tarihli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik bulunmaktadır.

Bu Yönetmeliğin en dikkat çekici maddelerinden bir tanesi de 15 inci maddesidir. İlgili madde şu şekildedir:

"Vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü, Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personel;
a) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı ilçelere,
b) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı
olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il'e bağlı diğer ilçelere,
atanamazlar.
Ancak, son genel nüfus sayımına göre;
a) Ekli 1 Sayılı Cetvelde IV,V ve VI ncı bölge kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusa 50.000'i aşan yerlere,
b) Diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000'i aşan yerlere,
yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.
Kurumlar hizmet gereği ve özelliklerini dikkate alarak ikinci fıkrada belirtilen sınırın üzerinde bir rakam tesbit edebilirler."

Yukarıdaki madde hükmü gereğince, (A) Kurumunda atama ve yer değiştirme yönetmeliğine tabi olarak görev yapan bir ilçe müdürünün nüfusa kayıtlı olduğu il Ankara ise bu kişi Ankara'nın Bala ilçesine ilçe müdürü olarak atanamamaktadır. Zira Bala'nın nüfusu 30 bin civarındadır. Madde metni "Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı ilçelere" dediği için bu garip durum ortaya çıkmaktadır.

Bala ilçesi nüfusuna kayıtlı bir personelin bu ilçede müdürlük yapmasının bazı mahsurları olabilir... Halbuki Ankara çok büyük bir nüfusa sahip bir ildir ve ilgili personelin nüfusunun bu ile kayıtlı olmasının nasıl bir mahsuru olabilir ki.

Bu nedenle, Ankara merkez nüfusuna kayıtlı bir personelin Bala ilçesine atanmasını engelleyen bir yönetmeliğin değiştirilmekten başka seçeneği olmamalıdır. Bu Yönetmeliği değiştirerek sorunu kökten çözmek varken, kurumların birçok dolambaçlı yönteme zorlanması doğru bir yaklaşım değildir.

Yönetmeliği değiştirme yetkisi Bakanlar Kurulunun uhdesinde bulunduğu için, bu tasarrufun ilgili kurumlarca hazırlanarak Kurulun onaya sunulması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber