Tecrübesiz yöneticinin ilk görev yeri 5. ve 6. bölge olmamalı!

Yer değiştirme yönetmeliğindeki hükümden dolayı ilk defa atanan müdürlerde 5 ve 6. bölgede çalışmış olma şartı aranmaktadır. Ancak tecrübesiz yöneticilerin yaratmış olduğu sorunlar nedeniyle hem vali atamasında hem de askeri yönetici atamasında uygulama değiştirilmiş ve daha tecrübeli personelin bu bölgeye atanmasına karar verilmiştir. Diğer müdür atamalarındaki sorunlar ise devam etmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yer Değiştirme Yönetmeliğin Ek 1 inci maddesi uygulamada ciddi sıkıntılar çıkarmaktadır.

İlk defa atanan müdürlerin ilk görev yerlerinin 5 ve 6 ncı bölge olma zorunluluğu kurumları ve paralelinde de hizmeti büyük bir sıkıntıya sokmaktadır. Eğer Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yer alan illere hiç tecrübesi olmayan müdürleri atarsanız ortaya çıkacak sorunları daha sonra ve daha büyük maliyetleriyle çözmek zorunda kalırsınız.

Eğer doğu sorununa ciddi bir çözüm arayışı varsa mutlaka tecrübeli yöneticilerin bu illere atanması gerekmektedir. İlk defa atanacak müdürleri önce bu illere atamaya zorlarsanız ilerde telafisi imkansız zararlar ortaya çıkarırsınız. Müdürleri başka illerde tecrübe kazandıktan sonra bu illerde çalışmaya zorlarsanız sorunlara kalıcı çözümler üretirsiniz. Nitekim bu illere yapılan vali atamalarında, sorunun tecrübeyle çözüleceği gerçeğinin anlaşıldığını görüyoruz.

Hangi statüde olursa olsun mutlak surette ilk atamaların doğu illerine yapılma zorunluluğundan dönülmesi gerekmektedir. Bu iller deneme tahtası olarak kullanılmamalıdır. Bu mantığın yıllar sonra nasıl bir sorunla bizleri karşı karşıya getirdiğinin biran önce farkına varılması gerekmektedir.

Aşağıda hükümlerine yer verilen madde, kamu kurumlarını ciddi bir sıkıntıya sokmaktadır ve bu madde hükümleri aşılmak için birçok yönteme başvurulmaktadır. Örnek; 5 ve 6 ncı bölge hizmeti olmayan bir personel diğer illere il müdürü olarak atanamadığı için önce bu illere atanıyor daha sonra diğer illere görevlendirme yapılıyor. Bunun uygulamada çok fazla örneği bulunmaktadır.

İşte sorunun kaynağı yönetmeliğin ek 1 inci maddesi

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (a) ve (c) bentleri kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak istihdam edilen memurlardan,

a) Bölge Müdürü, Başmüdür, İl ve İlçe Müdürleri, Milli Eğitim Müdürü, Mal Müdürü, İl ve İlçe Müftüsü, Şube Müdürü ve diğer müdür unvanlarına,

b) Merkez Denetim Elemanlığında bulunanlardan/bulunmuş olanlardan atanacaklar hariç olmak üzere Defterdar ile Gelirler ve İşletme Bölge Müdürü unvanlarına,

c) Yukarıda sayılanlarla aynı düzeydeki unvanlara,

d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen unvanların yardımcılıklarına,

atanacak olanların ilk görev yerleri, atanacakları kurum veya kuruluşun hizmet birimi olması halinde bu Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvelde yer alan 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleridir.

Bu hizmet bölgelerine atananlar görevleri süresince bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan hükümlerden yararlanamazlar. Birinci fıkradaki kurum ve kuruluşların, diğer hizmet bölgelerindeki yukarıda belirtilen kadrolarına atanabilmek için ilgililerin sözü edilen görevlerde iki yılını tamamlamış olmaları gerekir. Ancak, diğer unvanlarda bu hizmet bölgelerinde en az dört yıl görev yapmış olanlarda bu şart aranmaz.

5 ve 6 ncı hizmet bölgelerine dahil illerde atamayı yapacak kurum veya kuruluşa ait yukarıda sayılan unvanlarda boş kadro bulunmadığı hallerde, daha sonra bu bölgelere atanmak üzere diğer illere atama yapılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber