Rüzgar kesilecek, nem yine yakacak!

Yüksek sıcaklığı ve nemiyle ünlü Adana'da 4 günden bu yana yaşanan rüzgar, nemi dağıtınca şehirde yaşayanlar yaz mevsiminde adeta ?yayla havası? yaşadı. Nemin yüzde 90'lara ulaşmasının ardından hissedilen sıcaklığın 64 dereceye ulaşması bekleniyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji yetkilileri, poyrazın yerini yarından itibaren durgun havaya bırakacağını söyledi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde gittiğini kaydeden yetkililer, ancak rüzgardan dolayı nemin oluşmayışının hissedilen sıcaklığı azalttığını bildirdi.

Adana'da saatteki hızı 15 kilometreyi bulan rüzgar nemi yüzde 26'ya düşürdü, hava sıcaklığı 28 derece olmasına rağmen hissedilen sıcaklık da aynı seviye kaldı. Adana'da bu hafta içinde ise rüzgârın kesilmesiyle nem oranı yüzde 90'ların üzerine çıkacak, hava sıcaklığı da en fazla 35 dereceyi bulacak. Yetkililer, nemin sıcak havanın hissedilme derecesini bu hafta içinde 64 dereceye çıkaracağını hatırlattı.

SICAKLARDA NE YAPMALIYIZ

Bu arada uzmanlar, 4 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaş üzerindekilerin aşırı sıcaklarda risk grubunda bulunduklarına dikkat çekerek, hamile, aşırı kilolu ile kronik hastalığı olanların mecbur kalmadıkça dışarıda olmamalarını istedi. Yetkililer, sıcaklardan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: "Saat 10.00-16.00 arası mecburi haller dışında dışarı çıkmayın, bu saatlerde denize girmeyin. Dışarıda çalışmanız gerekiyorsa, mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmayın, aşırı hareketlerden kaçının, sık sık tuz içeren sulu gıdalar alın. Tuz vücudunuzda suyun tutulmasını sağlayacaktır. Spor yapmak için sabah ve akşam saatlerini tercih edin. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alın. Ağır fizik aktivitelerden kaçının. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakmayın. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklarınızı, ellerinizi, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketin. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçının; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanın. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber