Çarşamba'da hortumun yaraları sarılıyor

Samsun'un Çarşamba ilçesinde pazartesi günü öğle saatlerinde yaşanan yoğun yağmur ve hortumdan zarar gören 17 köyün yaraları sarılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, meydana gelen afette can kaybı yaşanmadığını, yapısal hasarların da az olduğunu söyledi. Aksoy, tarım alanlarındaki hasarların tespiti ile ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Vali Aksoy, Çarşamba Ovası'nda bulunan köylerde meydana gelen hortum sonucunda elektrik iletim ağlarının koptuğunu, bazı direklerin devrilerek enerji üretiminin kesildiğine dikkat çekti. "Büyük gövdeli ağaçlar köklerinden sökülerek yolları kapatmış, grup ve tali yollarda ulaşım kesilmiştir." diyen Aksoy, şu bilgileri aktardı: "Kavak, meyve, fındık ağaçları ile ekili sebze ve meyve alanlarında zararlar oluşmuştur. Binaların bir kısmının kiremitleri uçmuş, bazı binalarda ağaç yıkımı suretiyle zarar meydana gelmiştir. Denizler köyündeki sahile yakın Duman gölü taşarak çevredeki tarlalara zarar vermiştir."

Afet sonrası derhal köylere ulaşılarak afetin etkilerinin azaltılması çalışmaları başlatıldığını ifade eden Vali Aksoy, yapılan çalışmaları şöyle aktardı: "YEDAŞ elektrik ekipleri zarar gören 20 trafoya hemen müdahale etmiş olup, bugün akşam itibariyle tüm köylere elektrik verilmiş olacaktır. Orman Bölge Müdürlüğüne ait dört ekipteki 16 kişi ile motorlu testere ile devrilen ağaçlar yollardan temizlenmiş, bugün akşam saatleri itibariyle tüm yollar (arazi yolları da dahil) açılmış olacak. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ait 6 ekipteki toplam 12 personel yapı zararlarına karşı tespit çalışmaları başlatmıştır. Ön hasar tespitine göre acil yardım talep edilecektir. Tarım İl Müdürlüğüne ait 12 ekip zarar tespiti için köylere dağılmış olup, meydana gelen aşırı fırtına/hortum nedeniyle 03.07 2012 tarihinden itibaren hasar tespitleri bitinceye kadar araçları ile beraber İl Müdürlüğünden 2, Atakum, Bafra, Canik, İlkadım, Tekkeköy, 19 Mayıs ve Kavak ilçe müdürlüklerinden birer olmak üzere toplam üçer kişilik 10 ekip Çarşamba Kaymakamlığı emrine görevlendirilerek çalışmalara başlanılmıştır. Özel idareye ait iki kepçe ve bir greyder yol çalışmalarını bitirmek üzeredir. DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne ait bir kepçe ve mahalli idare birliklerine ait bir kepçe ile de Denizler köyündeki Dumanlı Gölü'nün önünün açılması bugün itibariyle bitirilmiş olacaktır. Ayrıca bugün öğle saatlerinde yağan aşırı yağışlar nedeniyle Yakakent ilçesinde üç köy yolu ulaşıma kapanmış olup, yol açma çalışmalarına başlanılmıştır."

Çarşamba Ovası'nda bulunan ve hotumdan zarar gören 17 köy şunlar: Akçaaltı, Uluköy, Köklük, Kocakavak, Akçatarla, Allı, Bayramlı, Kızılot, Tilkili, Aşıklı, Aşağı Dikencik, Yukarı Dikencik, A. Turgutlu, Turgutlu, Damlataş, Y.Karacalı, Dikbıyık ve Durakbaş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber