Kurumlar tasarruf genelgesini promosyonla deldi

Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25 katrilyonluk kaynağı bankalarına çekmek için 2 katrilyonluk promosyon bütçesi oluşturan özel bankalar, kamu kurumlarına tasarruf genelgesini delme imkânı da sağladı.

Başbakan Erdoğan'ın, kamu kurumlarının harcamaları ile ilgili tasarruf genelgesi, bankaların promosyon savaşı ile delindi. "Kamu ortak havuz" uygulaması henüz kaldırılmadan, bir çok kamu kurumunun, tasarruflarının bir kısmını özel bankalara kaydırarak, kurumların demirbaş ve makam aracı alımlarını bankaların promosyon bütçelerinden karşıladığı ortaya çıktı.

Kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki kamu kaynaklarını kendi bankalarına çekme yarışı, bürokratlara yaradı. 25 katrilyon liralık kamu kaynağını kendi bankalarına çekmek için, 2 katrilyon liralık promosyon bütçesi oluşturan özel bankalar, kamu kurumlarına Başbakanlığın tasarruf genelgelerini delme imkânı sağladı. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, kamu ortak havuz uygulamasına rağmen, bir çok kamu kurumu kaynaklarının bir kısmını kamu bankalarından çekerek, özel bankalara yatırıyor. Bunun karşılığında da, kamu kurumlarına yatırdıkları kamu kaynağı karşılığında, belirli bir bütçe sunuluyor.

Faturalar bankaya

Bu bütçeyle de, kamu kurumları tasarruf genelgeleri nedeniyle yapamadıkları harcamaları karşılıyorlar. Örneğin, promosyon bütçesi ile kamu kurumlarının büro malzemeleri, demirbaşlar alımları, hizmet binalarının tadilatları, makam araç alımları gerçekleştiriliyor.

Kamu kurumlarının, promosyon bütçeleri ile yaptıkları harcamalar kurumların muhasebe kayıtlarına da girmiyor. İlgili kamu kurumu için harcama yapan firma faturayı doğrudan bankaya gönderiyor. Ve ödemeyi de banka yapıyor. Böylece, kamu kurumlarının tasarruf genelgeleri deldiği anlaşılmıyor. Hem de, ihalesiz olarak alımlar gerçekleştirilmiş oluyor. Yetkililer, bazı alım ve tadilat işlerinin trilyonları bulmasına rağmen, promosyon bütçelerinden karşılandığı için kamu kurumlarının bu işleri ihalesiz olarak firmalara verdiğini bildirdiler.

Bakana makam arabası

Kamu kurumlarının, kaynaklarını özel bankalara yatırmaları karşılığında en fazla makam arabası promosyonunu tercih ediyor. Bazı kamu kurumlarının hesapları karşılığında, kuruma bağışladıkları araçları kullanan bakanların bile bulunduğu öğrenildi. Özel bankalar, kamu kurumlarına ayrıca, demirbaş alımı, tadilat, makam arabası promosyonlarının yanında, "bağış" promosyonunu da kullanıyor. Örneğin, yıllardır hesabını bir kamu bankasında tutan bakanlık, kendi çalışanlarının kurduğu vakfın parasını özel bankaya yatırdı. Özel banka ile vakıf arasında yapılan anlaşmaya göre, yaklaşık 1 katrilyon liralık kaynak özel bankada faizsiz olarak tutuluyor. Ve banka da, vakfa bu kaynağın karşılığında yılda belirli miktarda bağışta bulunuyor. Vakıfta, bağış olarak bankadan gelen kaynağı, Maliye'nin denetimi dışında harcama imkanı sağlıyor.

20-25 katrilyonluk pasta

Özel bankaların 2 katrilyon liralık promosyon bütçesi hazırladığı kamu kurumlarının kaynağı, 20-25 katrilyon lira civarında olduğu bildirildi. Halen, kamu kaynağının yaklaşık 10 katrilyon liralık kısmı Türkiye Ziraat Bankası'nda tutuluyor. IMF'ye verilen sözler çerçevesinde hazırlanan kamu bankalarının yeni strateji planında, kamu ortak havuz uygulamasının kademeli olarak kaldırılması öngörüldü. Bu uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte, kamu bankalarının kamu kaynaklarını toplama hakkı ortakadan kalkacak. Son dönemde, özel bankaların promosyonları ile delinmiş olan kamu ortak havuz uygulaması da tamamen kaldırılmış olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber