Doğudaki müdürler başarısızlığı öğretmen açığına bağladı

Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Sınavı sonuçları Doğu ve Güneydoğu'da eğitim kalitesinin düşüklüğünü ortaya koydu. Doğu illerinin, başarı listesinde en son sırada yer almasını il milli eğitim müdürleri öğretmen açığına ve tecrübesiz öğretmene bağladı. Veliler de ?Çocuklarımız geri zekalı değil.? dedi.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı, Doğu'daki eğitim kalitesinin düşüklüğünü ortaya koydu. Başarı sıralamasının en altında Tunceli, Van, Muş, Kars, Ardahan ve Hakkari yer aldı. Bu illerin milli eğitim müdürleri, durumu yeni ve tecrübesiz öğretmenlere bağladı. Devamsızlıklar ve okullardaki fiziki yetersizlik de başarısızlığın diğer sebepleri arasında gösterildi. Kars Milli Eğitim Müdürü Burhan Baltacı, öğretmenlerin gelir gelmez gitmeyi düşünmeleri yüzünden kaliteyi sağlayamadıklarını söyledi. Öğretmen yetersizliğinden yakınan Muş Milli Eğitim Müdürü Yaşar Sarıyar, öğrencilerin de sınav sistemini bilmediğine dikkat çekti.

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hayati Doğanay, Doğu'daki kötü durumu, ?Doğu Anadolu öğretmenin stajyeri, velinin cahili ve karın en yoğun olduğu bölge. Daha ne beklenir ki.? şeklinde özetledi. Doğanay, bölgedeki öğretmenlerin yüzde 75-80'inin stajyer olduğunu vurgulayarak, ?Hiç 8 yıllık öğretmenle 1 yıllık öğretmen bir olur mu?? diye sordu. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nin ortaöğretim sosyal alanlar eğitimi bölüm başkanı olan Prof. Doğanay, coğrafik ve sosyal fark gözetilmeksizin öğretmenlerin aynı statüde oluşunun da OKS'deki kötü sonucu doğurduğuna dikkat çekti. Doğanay'a göre; Doğu'da görev yapan öğretmenler farklı değerlendirilmeli. Alanya'daki öğretmenle Ardahan'daki öğretmenin maaşı bir olmamalı. Çünkü ?aynı maaşı alan öğretmen Alanya'yı tercih eder.

Başarısız iller arasında bulunan Ardahan'da, bu sonucun en önemli sebebi olarak öğretmenlerin ilde fazla durmaması gösterildi. Milli Eğitim yetkilileri Doğu ve batıdaki öğrencilerin aynı şartlarda olmadığına dikkat çekti. Yetkililer, ?Geçen yıl Ardahan sonuncu olmuştu. Eğer bu yıl sondan beşinci veya altıncı olmuşsa bu büyük bir başarıdır.? dedi.

Kars Milli Eğitim Müdürü Burhan Baltacı, bölgeye gelen öğretmenlerin gelir gelmez gitmeyi düşündüklerini söyledi. ?Öğretmenlerin geldiklerinde gitmek istemeleri Doğu'nun kaderi. Öğretmen sirkülasyonu fazla olduğu için eğitimde kalite sağlayamıyoruz.? diyen Baltacı, stajyer öğretmenle birlikte sorunların da geldiğini belirtti. Baltacı, ?Kaloriferli evde doğmuş büyümüş bir öğretmenin burada bir köye tayini çıktığı zaman tezekle soba yakmayı bilmediğinden, zorluklarla karşılaştığından tayin istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptığımız teklifte Doğu'ya gönderilen öğretmenin en az 5 sene hizmet yapmasını istedik. Ayrıca kaliteyi artırabilmek için taşımalı eğitim sistemini bırakmak gerekiyor. ? diye konuştu.

Hakkari'nin her yıl sınavlarda en geride yer alması veliler tarafından üzüntüyle karşılanıyor. Hakkarili veli Mahmut Eygin, öğrencilerinin sonuncu olmasının kader olmadığını dile getirerek, ?Başka yerlerde okuyan Hakkarili öğrenciler bulundukları memlekette üst seviyelerde bulunuyor. Bu da gösteriyor ki geleceğimiz çocuklarımız geri zekalı veya başarısız değil.? dedi. İl Milli Eğitim Müdürü A. Hekim Turgut da ?Birinci de olsak sonuncu da olsak Hakkari eğitimini yükseltme çalışmalarımız sonuna kadar devam edecek.? diye konuştu.

Muş Milli Eğitim Müdürü Yaşar Sarıyar, ilde 4 bin 151 öğretmen olması gerekirken 2 bin 479 öğretmen olduğunu kaydetti. ?Öğretmen açığı had safhada.? diyen Sarıyar şöyle devam etti: ?Kaliteyi yakalamak için önümüzdeki yıl Sınav Eğitim Merkezi kurularak, köy ve ilçelerde bulunan çocuklarımızı eğitici sınavlara tabi tutacağız. Çocuklar yanlış cevabın doğru cevabı götürdüğünü bilmiyor.? OKS sonuçlarına göre Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in memleketi Van da son 10 içerisinde yer aldı. Van Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız başarısızlığı öğretmen açığına bağladı. Yıldız, başarısızlığın yıllardır sürdüğünü kaydederek, ?İlk etapta başarıda yüzde 40'lara ulaşmayı amaçlıyoruz. Van'daki okullarda eğitim kalitesinin artması için öğretmen yetersizliğimizi kapatarak istediğimiz hedeflere ulaşmaya çalışacağız.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber