İşte şeffaf atamalar

Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer ve muhalefetin kadrolaşma iddialarına muhatap olan hükümet, 2,5 yıllık iktidarında 9 bin 334 memurun görev yerini değiştirdi, memurlardan bin 352'si yargı kararıyla görevine geri döndü.

Sık sık Cumhurbakan Sezer ve muhalefet partilerinin kadrolaşma iddiaları DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan tarafından bir soru önergesiyle Başbakan'a iletildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine bakanlar, kendi dönemlerinde yapılan değişikliklerin sayısını Kandoğan'a bildirdiler. Yeni Şafak'ın ulaştığı listeye göre, hükümet 9 bin 334 memurun görev yerini değiştirdi; görev yeri değişen memurlardan bin 352'si yargı kararıyla görevine iade edildi.

Rekor Sağlık Bakanı Akdağ'da

Kabinede en çok görev yeri değişikliği yapan bakan unvanını Sağlık Bakanı Recep Akdağ aldı. Akdağ, 2 bin 57 memurun görev yerini değiştirirken, ikincilik kürsüsüne bin 786 memur ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe çıktı. Görev yeri değişikliğinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu bin 260 memur ile üçüncü, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen bin 58 memur ile dördüncü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek bin 4 memur ile beşinci sırayı paylaştı.

Üç bakan 'görev yeri değişikliği' yapmadı

Kabinede görev değişikliği yapmayan bakanlar ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Görev yeri değişikliği yapılmayan kurumlar da şöyle sıralandı:

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Tütün, Tekel Mamülleri ve Alkollü İçecekler Piyasa Düzenleme Kurumu Başkanlığı, TMSF, Kıbrıs İşleri Başmüşavirliği, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Türk Eximbank, TİKA, Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Genel Müdürlüğü. SPK, "coğrafi anlamda" görev yeri değiştirilen personeli olmadığını bildirdi.

Eski bakanlarda Ergezen birinci

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen döneminde bakanlıkta 248, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 81, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde 656, İller Bankası Genel Müdürlüğü'nde 73 olmak üzere toplam bin 58 personelin görev yeri değiştirildi. Görev yeri değiştirilenlerden idare aleyhine dava açan 321 kişiden 96'sı davayı kazanarak görev yerine döndü. Görevine tekrar dönen memurlardan 3'ü tekrar başka bir yere atandı.

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, bakanlığı döneminde 340 memurun görev yerini değiştirdi. 263 kişi davayı kazanarak görevine iade edildi. Geri dönenlerden bir kişinin görev yeri yine değiştirildi. Devlet Bakanı Güldal Akşit'e bağlı SHÇEK'te 65 ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nda 6 personelin görev yeri değiştirilirken, Kadının Statüsü ile Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüklerinde görev yeri değişikliği yapılmadığı açıklandı.

BAKANLARIN GÖREV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ İCRAATLARI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin:

Şahin'e bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde 70, Devlet Personel Başkanlığı'nda 36, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde 55 memurun görev yeri değiştirilirken, Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'nda isteği dışında başka bir göreve atanan memur olmadı. Görev yeri değiştirilen 161 personelden 21'i dava açarak görevine geri döndü. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde görevine dönen memurlardan 6'sı yine başka bir göreve atandı.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener:

Abdüllatif Şener'e bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda, kurum başkanı müfettiş soruşturması nedeniyle görevinden alınarak, DPT Müsteşarlığı'nda bir göreve naklen atandı. Ayrıca Kurum Başkan Yardımcısı da görevinden alındı. Görevden alınan kurum başkanı idare mahkemesinde yürütmenin durdurulması istemiyle bir dava açtı, ancak mahkeme bu isteği reddetti. Başkan yardımcısının açtığı davada ise Danıştay, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Görevine tekrar dönen başkan yardımcısı, daha sonra kendi isteğiyle DPT'ye geçti. BDDK'da 1 personelin görev yeri İstanbul olarak değiştirildi. Personel bu işleme karşı dava açarken, mahkeme sonucu beklenmeksizin eski görev yeri olan Ankara'ya atandı. Türkiye Kalkınma Bankası'nda Proje1, 3 ve 4 müdürleri ile İdari ve Sosyal İşler Müdürü'nün görev yerleri değiştirildi. Proje müdürleri idari yargı yoluyla eski görevlerine iade edildiler. DPT'de bir personel görevden alınırken, davayı kazanarak görevine geri döndü.

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen:

Tüzmen'e bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda 3 personelin görev yeri değiştirilirken, Gümrük Müsteşarlığı ile Türk Eximbank'ta görev yeri değişikliği yapılmadı. Dış Ticaret'ten 6 personel idare aleyhine dava açarken, bunlardan 4'u personel lehine sonuçlandı.

Devlet Bakanı Beşir Atalay:

Atalay'a bağlı DİE'de 71 kişinin görev yeri değiştirilirken, bu personelden 23'ü dava açtı. 2 personel görevine geri döndü. 75 personelin görev yeri değiştirildiği TRT'de ise, Ocak 2003-Mart 2005 dönemi içinde kurum personeli tarafından TRT aleyhine bin 91 dava açıldığı bildirildi. Atama sebebiyle açılan 37 davadan 2'si kurum aleyhine sonuçlandı. TİKA, Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü ile Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Genel Müdürlüğü'nde görev yeri değiştirilen personel olmadığı bildirildi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın:

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde teftiş, idari zaruret ve hizmet gereği değişik ünvanlarda 101 personelin görev yerlerinin değiştirildiği kaydedildi. Nakil işlemlerinin iptali için 79 dava açılırken, 15 kişi davayı kazanarak görevine döndü.

Devlet Bakanı Ali Babacan:

Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda kendi isteği dışında herhangi bir memurun görev yerinin değiştirilmediğini bildirdi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek:

Cemil Çiçek, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışan çeşitli unvanlarda 598 ve Personel Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 406 personel olmak üzere toplam bin 4 memurun görev yerinin değiştirildiğini açıkladı. 598 personelden 61'inin idare mahkemesinde dava açtığını kaydeden Çiçek, davaların henüz sonuçlanmadığını bildirdi. 406 personelden ise 152'si dava açarken, bunların 33'ü davayı kazanarak görevine iade edildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül:

Abdullah Gül, merkez teşkilatına ilaveten 164 yurtdışı temsilciliği bulunan bakanlıkta atamaların yönetmelik uyarınca, memurların merkez ve yurtdışı görev sürelerini doldurmalarına bağlı olarak gerçekleştirildiğini bildirdi. Gül, hizmetin gereği olarak yapılan bu atamaların iptali amacıyla bakanlık aleyhine herhangi bir dava açılmadığını iletti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan:

Kemal Unakıtan, kendi döneminde 311 memurun görev yerinin değiştirildiğini, bunlardan 136'sının idari yargıya başvurduğunu ve açtığı davayı kazanan 31 memurun eski görevine iade edildiğini belirtti. Geri dönen memurlardan biri hakkında olumsuz rapor düzenlenmesi ve ilgili valiliğin talebi üzerine, diğeri İdare Mahkemesi kararında belirtilen gerekçeye uygun olarak, 2 kişinin görev yeri tekrar değiştirildi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu:

Abdülkadir Aksu, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda toplam bin 260 personelin görev yerinin değiştirildiğini, bu personelden 652'sinin idari dava açtığını ve 186'sının davayı kazandığını ifade etti. Aksu, geri dönen memurlardan 4'ünün görev yerinin tekrar değiştirildiğini açıkladı.

Çevre Bakanı Osman Pepe:

Osman Pepe döneminde Bakanlık ve bağlı kuruluşlarda, hizmetin gereği bin 660, inceleme ve soruşturma raporu gereği 126 olmak üzere toplam bin 786 kişinin görev yeri değiştirildi. Buna karşı 190 kişi idari mahkemelerde dava açarken, 95 kişi açtığı davayı kazanarak görevine döndü. Geri dönenlerden 35'i kendi isteğiyle olmak üzere 41'inin görev yeri tekrar değiştirildi.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun:

Ali Coşkun'un döneminde 46 memurun görev yeri değiştirilirken, idari mahkemelerde dava açan 33 personelden 28'i davayı kazanarak görevine geri döndü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım:

Ulaştırma Bakanlığı'nda 60 personelin görev yeri değiştirilirken, 25 kişi işlemlerin iptali için dava açtı. Davayı kazanan 12 kişi eski görevine döndü.

Kültür Bakanı Atilla Koç:

Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının birleşmesi nedeniyle 360, hizmetin gereği nedeniyle 50 ve Teftiş Kurulu Başkanlığı raporuyla 18 olmak üzere toplam 428 personelin görev yerinin değiştiğini açıkladı. 162 personel dava açarken, 76'sı kazanarak görevine iade edildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:

Akdağ, 'yurdun her yöresine eşit ve dengeli bir şekilde' hizmet götürülebilmesi için sağlık teşkilatında 2 bin 57 memurun görev yerinin değiştirildiğini belirtti. Bu memurlardan bin 118'i dava açarken 283'ü davayı kazanarak görevine iade edildi. Geri dönen memurlardan 39'unun görev yeri 'tekrar' değiştirildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül:

Vecdi Gönül, Bakanlığında kendi isteği dışında görev yeri değiştirilen ve idari mahkemelerde dava açan memur bulunmadığını iletti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik:

Hüseyin Çelik, merkez teşkilatında 19, taşra teşkilatı yöneticilerinden 227 ve bağlı kuruluş YURT-KUR'da 53 olmak üzere toplam 299 memurun görev yerinin değiştirildiğini açıkladı. Çelik, merkezdeki 6 memurun dava açtığını ve 4'ünün davayı kazanarak görevine döndüğünü kaydetti. Taşra teşiklatındakilerden 185'inin dava açtığını ve 109'unun davayı kazanarak göreve iade edildiğini belirten Çelik, geri dönenlerden 35'inin görev yerinin tekrar değiştirildiğini açıkladı. YURT-KUR'dakilerden ise 17'sinin dava açtığı ve 1 kişinin davayı kazandığı bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu:

Başesgoğlu döneminde Bakanlık ilgili kuruluşlarından SSK'da 141, Bağ-Kur'da 38, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nde 16 personelin görev yerinin değiştirildiği açıklandı. SSK'da dava açan 141 personelden 82'si, Bağ-Kur'da 18 personelden 4'ü görevine geri döndü. SSK'da geri dönen 6 memurun yeri tekrar değiştirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber