Akdağ, Özel 'Muayenehane Yasağı' ve 'Başhekim İstifalarını' değerlendirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yürürlüğe giren yeni yasanın getirdiği Özel Muayenehane yasağı nedeniyle başhekimlerin istifa etmeye başlamalarını, "tercih meselesidir" diye değerlendirerek, "Münferit davranışlar yapılan işleri engelleyemez" dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, Afganistan İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Muhammed Emin Fatımı ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluk ve işbirliğinin, sağlık alanındaki yardımlarda da kendisini gösterdiğini belirten Bakan Akdağ, Türkiye'nin Afganistan'da hastane, sağlık ve eğitim alanında yardım ettiğini söyledi. Son 3 yıl içinde 65 doktor ve 14 personele sağlık eğitimi verildiğini, her yıl 100 Afgan hastanın da Türkiye'de ücretsiz tedavi edilmesini sağladıklarını belirten Akdağ, Afganistan'da görülen salgın hastalıkların tedavisi için ortak projeler yürütüldüğünü kaydetti. Akdağ, "Görüşmeler kapsamında, temel sağlık hizmetleri, gıdayla laboratuar kurma projesi, tüberkülozun takibini destekleme projesi, kadın sağlığı ve aile sağlığı iyileştirme projesi hazırlandı" diye konuştu.

Afgan Sağlık Bakanı Fatımi ise, sosyal güç ve ekonomik refahın sağlığa dayandığını belirterek, sağlığın gelişmenin bir belirtisi olduğunu söyledi. Kardeş ülke Türkiye'nin dünyanın en zengin 20 ülkesinden biri olduğunu belirten Fatımi, Afganistan'a sosyo-ekonomik ve sağlık alanında Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin demokrasisiyle İslam dünyasına güzel bir örnek olduğunu belirten Fatımi, "Afganistan'ın bu yolda ilerlemesi için uluslararası güçlerin ve Türkiye'nin desteğine ihtiyacı var" dedi. Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in maaşından 27 milyar lirayı Afganistan'daki hastanelere bağışladığını hatırlatarak, bu davranışın diğer devlet başkanlarına örnek olup olmadığını sorması üzerine Fatımı, "Cumhurbaşkanı'nın gönderdiği parayı Afganistan'ın sağlık sistemi için kullandık.

Cumhurbaşkanı'nın eşinin Atatürk Hastanesi'ne yardımlarından dolayı da teşekkür ederiz. Umarız bu davranışları herkese örnek olur" diye cevap verdi. Gazetecilerin, yeni yasanın sonucu olarak başhekim istifalarını sormaları üzerine ise Akdağ, "Biz bu kanunu vatandaşların sağlık hizmetini daha iyi alması ve yöneticilerin de hastalarına daha fazla zaman ayırmaları için yaptık. Münferit davranışlar yapılan işleri engelleyemez. Başhekimlerin büyük çoğunluğu muayenehanelerini kapatıyor, ancak özel sektörde çalışmak isteyenlerde idare görevini yürütemeyecek. İdare görevini yürütenler de özel sektörde part-time çalışacaklar. Bu tercih meselesidir, herkesin tercihine saygı duyarız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber