Milli Eğitim Bakanı Çelik, ÖSS'yi değerlendirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bugün açıklanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarını değerlendirerek, 50 binden fazla öğrencinin sıfır puan almasının yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Sıfır puan alan öğrencilerin hiç doğru yapmadığını düşünmek yanlış olur. Dünyanın neresinde böyle bir sınav yaparsanız yapın, buna benzer sonuçlar çıkar. Bu sanki bizim ülkemize mahsusmuş gibi bir değerlendirme yapmak doğru değil" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul Beyoğlu Belediyesi tarafından Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'ne bağlı Kefken Köyü'nde düzenlenen ve 10 bin başarılı öğrencinin katıldığı Çevre ve Yaz Kampını ziyaret etti. Öğrencilerle sohbet eden, onlarla oyun oynayan Bakan Çelik, ÖSS sonuçlarını da değerlendirdi. Gazetecilerin, 50 binden fazla öğrencinin sıfır puan aldığını söylemeleri üzerine Bakan Çelik, "3 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bir öğrenci 25 soruyu doğru, 75 soruyu yanlış cevaplasa, o öğrenci sıfır puan alır. Ya da 80 soruyu çözse, 60 yanlışı olsa, o öğrenci de sıfır alır. Bunu, sıfır aldı, hiçbir soru çözemedi şeklinde değerlendirmek doğru değil. Dünyanın neresinde böyle bir sınav yaparsanız yapın, buna benzer sonuçlar ortaya çıkar. Bu sanki bizim ülkemize mahsusmuş gibi bir değerlendirme yapmak doğru değil. 1 milyon 730 bin öğrenciden 50 küsür bin öğrencinin puanı değerlendirmeye tabi tutulmamışsa, ham puanı 0.5 ve altına düştüğü için yapılmamıştır. Herhangi bir vatandaş ya da okuma yazma bilmeyen bir vatandaş, kendisine verilen cevap anahtarının hepsini (A) yaparsa, aşağı yukarı 20 sorusu doğru çıkar. Ama yanlışlar doğruyu götürdüğü için, bu öğrencilerin sıfır aldığı şeklinde iddiada bulunuluyor. ABD'de, İngiltere'de, Almanya'da, dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde ilköğretimi bitirmiş, lise çağına gelmiş, liseyi bitirmiş öğrenciler arasında bu ve benzeri sınavlarda da aynı sonuçlar çıkar" diye konuştu.

Türkiye'de öğrencilerin özellikle matematikte zorlandığını ve gelecek yıl müfredatı değiştireceklerini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bizim çocuklarımız niçin matematik sorularını çözemiyor? Çünkü bizim çocuklarımıza müfredat gereği, öğretim yöntemi gereği analitik düşünme imkanı verilmemiştir. Onun için bu sene bütün Türkiye'de 2005 - 2006 eğitim öğretim döneminde müfredatı değiştiriyoruz. 81 vilayette yeni müfredat, yeni kitap, yeni öğretim yönetimi ve yeni yaklaşımla bu işe başlıyoruz" dedi.

Ortada bir başarısızlık varsa, bunun kendilerinden kaynaklanmadığını da söyleyen Çelik, "Bu sene sınavlara giren çocuklar, 8 yıl önce kayıt oldular. 8 yılın hesabını eğer birileri benden veya Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sorarsa, bu doğru değil. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Eğitimde iyileştirme, boyası dökülmüş bir binaya yeni boya sürmeye benzemiyor. Eğitimde iyileştirme, daha sabırlı, daha uzun bir süreç gerektiriyor. Velilerden de çocuklarına sıfır aldı diye, onları adeta geri zekalılıkla suçlayan bir tavır içinde olmamalarını istiyorum. Başarılılar da, başarısızlar da vardır. Sadece başarısızları, yani bardağın boş tarafını görürseniz bu haksızlık olur. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz böyle bir şeyden kaçsaydık, sıfır alındı denen öğrencileri kamufle edebilirdik. Biz aynayı topluma tutuyoruz. Aynadaki görüntümüzden ürkmemeliyiz. Olay böyle değerlendirilirse, daha sağlıklı sonuca varılmış olur" şeklinde konuştu.

Bakanın kamp ziyaretinde Kocaeli Valisi Erdal Ata, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kandıra Belediye Başkanı mustafa Öğren de hazır bulundu. Bakan Çelik, kampta yaptığı incelemelerin ardından Kandıra'dan ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber