Maliye, 'örgüt elebaşılarını ihbara ödül'ü fazla buldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütü PKK\KCK'nın sözde lider kadrosunu yakalatan ya da ihbar edenlere para ödülü verilmesiyle ilgili yönetmelikle çalışmalar, 'miktarın ne olacağı' tartışmasına takıldı.

Maliye Bakanlığı, militanların örgütteki konumuna göre ve 100 bin lira ile 4 milyon lira arasında öngörülen rakamları fazla buldu. Maliye temsilcileri, ödül yönetmeliğinin revize edilmesi talebinde bulundu. Yönetmelik, bu talep ışığında gözden geçirilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından terörle mücadelede daha hızlı sonuç alma kapsamında başlatılan yönetmelik çalışmasında 'suçluyu yakalatana ya da kimliğini bildirene para ödülü' verilmesi öngörülmüştü. Yönetmelik taslağında, üst ve alt düzey yöneticileri ihbar edeceklere, 100 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişen ödül miktarları yer almıştı. Terör örgütünün sözde Yürütme Konseyi üyeleri Murat Karayılan, Fehman Hüseyin, Cemil Bayık, Mustafa Karasu ve Duran Kalkan için rakam 4 milyon lira olarak belirlenmişti. Yönetmelik taslağına Maliye'den itiraz geldiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Emniyet, Jandarma, MİT, Adalet, İçişleri ve Maliye bürokratları Başbakanlık'ta bir araya gelerek konuyu masaya yatırdı. Maliye bürokratları, ihbarcılara verilecek olan ödülün net olarak belirlenmesi, üst limitin gözden geçirilmesi ve her terörist için değil de sadece örgütün üst düzey liderleri için uygulanmasını talep etti. Bu görüş, diğer birimler tarafından da makul karşılandı ve yönetmeliğin bu doğrultuda gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Ödül yönetmeliğinin, terörle mücadele sürecine olumlu katkıda bulunacağı ileri sürülüyor. Dünyanın pek çok ülkesinde terör örgütü liderlerinin yakalanması için ihbar edenlere büyük paralar verildiği aktarılırken ödemelerin ihbarın teyit edilmesinin ardından yapılacağı belirtiliyor. Yönetmelik, ihbarcıların deşifre edilmemesi ve gizli tanıklar için uygulanan kanuni haklardan yararlanmalarını da öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber