Ahududu ve böğürtlenin yüzde 90'dan fazlası Bursa'da yetişiyor

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliğinin yüzde 90'dan fazlasının Bursa'da yetiştirildiğini belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2012 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu ürünlerin önemli bir istihdam kaynağı olduğunun altını çizen Ömer Çelik, bu kapsamda Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, üzümsü meyveler grubunda yer alan ve genellikle küçük alanlarda, aile işletmeciliği şeklinde üretimi yapılan ahududu ve böğürtlenin içerdikleri antioksidanlar ile yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi sosyal yönden göçün engellenmesi ve erozyonla mücadeleye de katkı sağladığını belirtti. Türkiye'de 25- 30 yıllık bir geçmişe sahip olan ahududu yetiştiriciliği konusunda açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, ?2011 Yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde 2211 dekar alanda 2059 ton ahududu üretilmekte. Toplam üretimin yüzde 90'dan fazlası da Bursa'dan gerçekleştirilmektedir.? dedi.

Ahududu ve böğürtlenin insan sağlığı açısından da büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Ömer Çelik, şunları söyledi: ?Ahududu ve böğürtlenin taze olarak saklanması zor. Bu da taze tüketimi sınırlamakta. Meyvelerin yüzde 90'dan fazlası meyve suyu, konserve, reçel, marmelat, jöle, şeker, pasta, dondurma, mısır gevrekleri ve kurutma endüstrileri ile meyveli yoğurt, meyve çayı üreten işletmeler ve ilaç gibi birçok sanayi kolunda işlenmiş mamul haline getirilmektedir. Son yıllarda değişik, doğal bitki çaylarının tüketiciler tarafından aranır hale gelmesi, bu meyvelerin bu amaçla da kullanımını ön plana çıkardı. Ahududu ve böğürtlen, sahip olduğu vitaminler ve mineral maddeler nedeniyle insan sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahiptir."

AHUDUDU VE BÖĞÜRTLEN'İ RUSLAR ÜRETİYOR, AMERİKALILAR TÜKETİYOR

Ahududu ve böğürtlenin dünyadaki durumuna da değinen Ömer Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "FAO 2010 yılı verilerine göre ahududu üretiminde Rusya 125 bin ton, Polonya 87 bin 556 ton, Sırbistan 83 bin 870 ton, ABD 31 bin 207 ton üretim ile geliyor. Ürünü en çok tüketen ülke ABD olup, bu ülkeyi Almanya, İngiltere ve Fransa takip ediyor."

Ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliğinin Bursa'da önemli bir istihdam alanı olduğuna dikkat çeken Ömer Çelik, kentte ahududu yetiştiriciliğinin Kestel, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin Uludağ eteklerindeki rakımı yüksek köylerinde yapıldığını bildirdi.

Çelik, ahududu ve böğürtlenin kentte genellikle orman köylerinde, küçük alanlarda, meyilli arazilerde aile işletmeciliği şeklinde yetiştirildiğini ifade etti. Çelik, açıklamasında şu görüşlere yer verdi. "Ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliğinde özellikle hasat ve diğer bakım işlemlerinde yoğun işgücüne ihtiyaç duyulmakta. Bu nedenle çocuk, yaşlı ve kadın işgücü değerlendirilerek yüksek kazanç sağlayan meyvecilik koludur. İstihdam açısından önemli bir faaliyet alanı. Ahududu meyveleri derin dondurma yöntemiyle dondurularak değişik şekillerde iç ve dış piyasaya sunulabilmekte. İlimizde 8 adet derin dondurulmuş gıda tesisinde, 8 reçel fabrikasında ve 2 adet bitkisel çay tesisinde ahududu işleniyor. 2010 yılında Bursa'da 46,5 ton, 2011 yılında ise 40 ton dondurulmuş ahududu ihracatı yapıldı."

Türkiye'de en fazla üretimin Bursa'da yapıldığına işaret eden İl Müdürü Ömer Çelik, ?2011 yılı verilerine göre ilimizde toplam 540 dekar alanda 660 ton böğürtlen üretildi. Ahududu ve Böğürtlen yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla İl Müdürlüğü tarafından eğitim ve yayım faaliyetleri sürdürülüyor. Ayrıca böğürtlenlerde olgunlaşmayı engelleyen akar türlerinin tespiti ve mücadelesi konusunda da Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışmalar yürütmekteyiz.? şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber