Memurun, eş durumundan yurtdışına atanması mümkün müdür?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Temmuz 2005 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Merhaba ben K. T.Ü. sosyal bilgiler öğretmenliği öğrencisiyim. Bu sene 4. sınıfa geçtim. Okulum bitipte atandığım takdirde ben yurt dışında İsviçre de anasınıfı öğretmeni bir bayanla evleneceğim. Bu durumda benim eş durumundan dolayı yurt dışına nakil durumum olur mu? Ya da esimin İsviçre deki görevini Türkiye'de yapma durumu olur mu? teşekkür ederim.

Soru Özeti: Devlet memuru, eşi yurt dışına sürekli görevle atanması halinde, memur olan diğer eşin eş durumundan yurt dışına atanıp atanamayacağı, yurt dışına nasıl gideceği

CEVAP: Devlet memurları yurt dışına geçici görevle atanmaları mümkün bulunmaktadır. Yurt içinde yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi personel olması halinde memur olan diğer eş, 657 sayılı Kanunun 72 maddesinde yer alan "Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.
Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.
Bu suretle izin verilenlere, aylık ve diğer ödemelerine karşılık olarak, aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının, eşleri;
a) Olağanüstü Hal Bölgesine dahil illerle bu illere mücavir olarak belirlenen illerde görevli olanlara % 60'ı,
b) Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara %50'si,
c) Kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara %25'i,
kurumlarınca kadro tasarrufundan ödenir.
Eşleri diğer yörelerde görevli olanlar ise ücretsiz izinli sayılır.

Yukarıda sayılanların kadroları eşlerinin görevlendirme süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, bu süre memuriyet boyunca 4 yılı hiç bir surette geçemez. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. Ancak ücretsiz izin verilenlerin bu sürelerinin emeklilikten sayılabilmesi için kesenek ve kurum karşılıklarının her ay kendileri tarafından T.C. Emekli Sandığına yatırılması gerekir.
Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar."

hükmü uyarınca ya eşin atandığı yere atanmakta yada anılan madde hükmü uyarınca aylıklı yada aylıksız izin verilmektedir.

Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında "Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır."denilmektedir. Anılan hüküm uyarınca yurt dışına sürekli veya geçici görevle atan devlet memurunun memur olan eşlerine 4 yıla kadar aylıksız izin müessesesi getirilmiştir.

Bu olay olmamış çocuğa don biçmek oluyor lakin Devlet memuru olarak atanmanız halinde, eşiniz de devlet memuru ise 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin 4 üncü fıkrası hükmü uyarınca 4 yıla kadar aylıksız izin almak suretiyle eşinizin yanına gidebileceğiniz, Devlet memuru değil yurt dışında başka bir devlet veya özel sektörde çalışıyor olması halinde ise memurluktan ayrılmadan eşinizin yanında görevlendirilmeniz veya izin verilmesine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Eşi yurt dışında özel sektörde çalışan devlet memuruna izin verilmesi hususuna ayrıntılı haber için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber