İl Müdürü Herkese Disiplin Cezası Verebilir

"Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik" 21/07/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir.Düzenlemenin sendikalara ilişkin yönü dün memurlar.net'te yayımlanmıştı. Ancak düzenlemenin bölge müdürleri ve il müdürleri açısından da getirdiği yeni hükümler bulunmaktadır. Yapılan değişiklikleri üç başlık altında toplayan özel dosyamızı görmek için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Temmuz 2005 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değişikliği görmek için tıklayın.

1- Bölge Müdürünün İlk Disiplin Amiri Validir:

"Bölge müdürlerinin disiplin amiri bölge müdürlüğünün merkezinin bulunduğu ilin valisi, üst disiplin amiri ise bakanlıklarda müsteşar veya bakan, bağlı veya ilgili kuruluşlarda müsteşar, başkan veya genel müdürlerdir."

Bu değişiklikten önce Bölge müdürlerinin Valilerle nasıl bir ilişki içerisinde oldukları belirsizdi. Yani Valilerle bölge müdürünün disiplin açısından irtibatları yoktu. Bu durum ise uygulamada bazı sıkıntılara yol açmaktaydı. Yapılan düzenlemeyle Bölge Müdürlerinin Vali karşısındaki durumu da netleştirilmiş ve bölge müdürünün bölgedeki en üst disiplin amiri sıfatı ortadan kaldırılmıştır.

2- Bölge Müdürü Kimlere Ceza Verebilir?

"Bölge müdürlüklerinin ilçe teşkilatındaki birimlerinin başında bulunan ilçe idare şube başkanlarının disiplin amiri kaymakam, üst disiplin amiri vali; il teşkilatındaki il idare şube başkanlarının disiplin amiri ise vali olup, bu il idare şube başkanları hakkında özel yönetmeliklere ekli cetvellerde üst disiplin amiri tespit edilmez.
Ancak, bölge müdürlüklerinde bölge müdürleri il ve ilçe teşkilatında görevli memurlar ile il idare şube başkanları ve ilçe idare şube başkanları hakkında, il idare şube başkanları ise ilçe idare şube başkanları ve ilçe teşkilatında görevli memurlar hakkında doğrudan disiplin cezası verme yetkisine sahiptir."

Bölge Müdürlerinin il müdürlerine disiplin cezası verip veremeyeceği hususlarında tereddütler yaşanmaktaydı. Bu düzenlemeyle, Bölge müdürleri il ve ilçe teşkilatında görevli memurlar ile il idare şube başkanları ve ilçe idare şube başkanları hakkında disiplin cezası verebileceklerdir.

3- İl Müdürü Herkes Hakkında Disiplin Cezası Verebilecek?

"Ancak, bölge müdürlüklerinde bölge müdürleri il ve ilçe teşkilatında görevli memurlar ile il idare şube başkanları ve ilçe idare şube başkanları hakkında, il idare şube başkanları ise ilçe idare şube başkanları ve ilçe teşkilatında görevli memurlar hakkında doğrudan disiplin cezası verme yetkisine sahiptir."

Yine il müdürleri ilçe müdürleri hakkında disiplin işlemi yapabilmekteyken ilçedeki diğer memurlar hakkında disiplin işlemi yapamamaktaydı. Bu düzenlemeyle bu sorun da giderilmiştir. Yani kurumların özel yönetmeliklerinde hiyerarşik olarak memurların disiplin amirleri tek tek belirlenmiş; en üst disiplin amiri olmayanlar, diğer personellere disiplin cezası verememekteydi. En somut örneği de İldeki il müdürünün kendine bağlı ilçedeki ilçe müdürüne ceza verebilmekte iken diğer memurlara ise ceza verememesi hususuydu. Bu düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kaldırılmıştır. Yine il müdürleri, bazı personele doğrudan ceza verememekteydi. Örneğin ildeki bir memurun 1.disiplin amiri şube müdürü 2.disiplin amiri ise il müdür yardımcısı olduğundan il müdürü ilgili personele doğrudan ceza verememekteydi. Bu durumda da talimatla disiplin cezası verdirmekteydi.Yapılan bu düzenlemeye göre il müdürleri doğrudan ceza verilebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber