İşte İHL'liye reva görülen: Tıp puanıyla açık öğretime

Haber Giriş : 23 Temmuz 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nihal Altuntaş. ÖSS'de Türkiye 44'üncüsü oldu. Aldığı puanla en yüksek puanlı tıp fakültesine girebilirdi. Ama, Nihal, Güngören Anadolu İHL mezunu olduğu için katsayı engeline takıldı ve adeta 'açık öğretim'e mecbur edildi.

YÖK'ün meslek liselerine ısrarla uyguladığı ve bu yıl daha da ağırlaştırdığı katsayı sistemi, bu yıl da acı meyvelerini verdi. ÖSS'de, aldığı puanla Türkiye'nin en yüksek puanlı tıp ve mühendislik fakültelerine kayıt yaptırabilecek olan onlarca meslek lisesi öğrencisi, bu büyük başarılarına rağmen, ancak açık öğretim fakültelerine ya da hiç bir kıymeti olmayan bölümlere kayıt olabilecek. Türkiye Birincisi'yle aynı bölümde okuyabilecek kadar ham puan alan Güngören Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi ÖSS Türkiye 44'cüsü Nihal Altuntaş da, bunlardan sadece birisi... ÖSS'de Türkiye 44'ncüsü olan Güngören Anadolu İHL öğrencisi Nihal Altuntaş, sayısalda 293.826, sözelde 284.527, eşit ağırlıkta ise 291.117 puan aldı. Sözelde Y-ÖSS olarak 387.613 puan alan ve Türkiye 44.sü olan Altuntaş, sayısalda en yüksek puanlı tıp fakültelerine bile rahatlıkla girmesine imkan tanıyan 373'ün üzerinde bir puan alabilecekken 0.3 katsayısı nedeniyle 323.390 puanda kaldı. Nihal gibi, ilk bine giren onlarca İHL'li ve diğer meslek lisesi mezunu öğrenci de, iki yıllık fakülteleri ya da açık öğretim fakültelerini tercih etmek zorunda bırakıldı.

Yüzde 82'lik başarı

Öğrencilerle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkan Yardımcısı Hacı Sürmeneli, İHL'lilerin bu yıl da ÖSS'de destan yazdığını belirterek, onlarca öğrencinin ilk bine girme başarısı gösterdiğini söyledi. ÖSS'ye toplam 42 bin 465 İHL mezununun girdiğini, bunun yüzde 82.1'inin sınavı kazandığını söyledi. Yüzde 82.1'lik oranın meslek liseleri arasındaki en yüksek oran olduğunu ifade eden Sürmeneli, imam hatip liselerinin bu başarıyla, çok sayıda liseyi geride bıraktığını belirtti. İmam hatip liselerinin ortaya konan bu başarıya rağmen katsayı engeli ile başarısızlığa mahkum edildiğini belirten Sürmeneli, şöyle konuştu: "Haksızlığı sona erdirmek görevi olanlara çağrımızı yineliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, YÖK ve diğer sorumlular, lütfen bu çağdışı ve yobaz haksızlığı artık sona erdirin. Bu açık bir engeldir, açık bir haksızlıktır, açık bir eğitim ihlalidir. Biz bu haksızlığın sona erdirilmesi için çabamızı sürdürmeye devam edeceğiz."

'Hayalim tıpta okumaktı'

Nihal Altuntaş, yıllardır Tıp Fakültesi'nde okuma hayali kurduğunu, bunun için çalıştığını ve sınavda yeterli puan alabilecek kadar soru çözmeyi başardığını anlattı. Sayısalda 373 puan alabilecekken katsayı hesabı nedeniyle kendisine 323 puan verildiğini dile getiren Altuntaş, bu puanla sınava hiç çalışmadan girmiş bir öğrenci gibi kabul edildiğini dile getirdi. Şu an Türkiye'nin en iyi tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Tıp Fakültesi'nin 370 puanla öğrenci aldığını vurgulayan Altuntaş, "Eğer puanım kırılmasaydı rahatlıkla bu fakülteye girme şansım vardı. Ancak açık öğretim fakültesinden hiç bir farkı olmayan sıradan bir fakülteyle yetinmek zorunda kalacağım" dedi. Altuntaş'ın öğrenim gördüğü Birikim Dersanesi Şirinevler Şubesi Müdür Yardımcısı Arif Kurumahmut da Nihal'in katsayı engeli olmaması halinde Türkiye birincisinin okuduğu bölümde rahatlıkla okuyabileceğini, ancak şu anda adeta açık öğretime mecbur bırakıldığını dile getirdi. Nihal'in Babası Necmettin Altuntaş ise çocuğuna yapılan haksızlığıa üzüldüğünü, ancak elinden bişey gelmediğini dile getirdi. ÖSS'de 45'nci olan ve Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne girebileçek kadar puan alan Kartal Anadolu İHL öğrencisi Muhittin Keskin, katsayı nedeniyle aldığı puanlarla ancak Anadolu'daki bir fakülteye kayıt yapabileceğini kaydetti. Dereceye giren diğer öğrenciler de adaletsizliğe adeta isyan etti.

İlahiyata bile giremiyoruz

Türkiye 843'ncüsü olan olan Ümmü Gülsüm Öztürk ise İletişim Fakültesi'nde okumak istediğini, katsayı adaletsizliğine uğramasaydı yaptığı netlerle rahatlıkla bu fakültelerden herhangi birine kayıt yapabileceğini ifade etti. Ancak, şimdi iki yıllık ya da açık öğretim fakültelerini seçmek zorunda bırakıldığını dile getirdi. Güngören Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Nazlı Soytürk ise hep hukukçu olmak istediğini dile getirerek, bunun için çalıştığını ve sınavda da bu fakültede okuyabilmesine fazlasıyla yetecek kadar başarılı olduğunu ifade etti. Soytürk, ÖSS'de 330 puan alabilecekken katsayı nedeniyle puanının 300'lerin altına düştüğünü, oysa Türkiye'deki en yüksek puanlı hukuk fakültesinin puanının 320'yi geçmediğini anlattı.

Yazık bu çocuklara

Yabancı Dil Sınavı'na giren ve Türkiye 514'üncüsü olan Nagihan Günan ise katsayı engeli olmasa 370 puan alabilecekken şimdi ise puanının 321'de kaldığını dile getirdi. Günan, yaptığı netlerle rahatlıkla İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girebildiğini söyledi. Kartal Anadolu İHL öğrencisi Osman Öztürk de sınavda 1501. olduğunu belirterek, "İktisat okumak istiyordum. Ancak puanım kırıldığı için şimdi Açık Öğretim Fakültesi'ni tercih edebiliyorum" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber