Yasaya onay çıkmadan ilkokul mezunları ehliyet kuyruğunda

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Özay / ANKARA

İlkokul mezunlarının ehliyet alabilmesinin yolunu açan yasa çıkmadan sürücü kurslarına kayıtlar patladı. Ankara'da 12, İstanbul'da 10, Diyarbakır'da ise 5 bin kişi ehliyet almak için şimdiden ön kayıt yaptırdı.

TBMM'nin tatile girmeden önce son olarak kabul ettiği Torba Yasa'da yer alan, ilkokul mezunlarının da ehliyet alabilmelerine ilişkin düzenleme, sürücü kurslarında adeta patlamaya yol açtı. Yasa henüz Cumhurbaşkanı'nın onayını almadan, Ankara'da 12 bin, İstanbul'da 10 bin, Diyarbakır'da ise 5 bin ilkokul mezunu vatandaş, ehliyet almak için kurslara ön kayıt yaptırdı. Torba Yasa 10 Temmuz itibariyle henüz Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığı için yürürlüğe girmedi. Ancak düzenlemenin Meclis'ten geçmesiyle sürücü kursları, ilkokul mezunlarının akınına uğradı. Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları Birliği Derneği (MTSK) Genel Başkanı Süleyman Sert, STAR'a yaptığı açıklamada Türkiye genelindeki sürücü kurslarına, ilkokul mezunlarının şimdiden harekete geçtiğini söyledi. Sert, sadece Ankara'daki sürücü kurslarına yaklaşık 12 bin ilkokul mezununun ehliyet için ön kayıt yaptırdığını söyledi. Sert, İstanbul'da yaklaşık 10 bin, Diyarbakır'da da 5 bin ilkokul mezununun ehliyet almak için hazır beklediğini kaydetti.

Sahte diploma ile ehliyet almışlar

Sert, yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu kapsamda yapılan başvuruların daha da artacağını kaydetti. Bu arada ilkokul mezunlarına ehliyet yasağının kaldırılmasında, uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olması ve bir yıllık süre içinde birçok ilkokul mezununun ?sahte diplomalarla' ehliyet alması etkili oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde, bazı sürücü kurslarının 7 ile 10 bin lira karşılığında, ilkokul mezunu vatandaşlara ehliyet verdiği tespit edildi. Denetimlerde, bazı sürücü kurslarının, ilkokul mezunu vatandaşları sahte diplomalarla kayıt ettiği ve bu diplomalarla da ehliyet kursunu tamamlamış gösterdiği belirlendi.

Eğİtİm şartı sadece 1 yıl sürdü

Sürücülerin eğitim seviyesinin yükseltilmesine ilişkin proje kapsamında 1997 yılında ehliyet almak için en az 8 yıllık eğitimi bitirme şartı getirilmişti. Yürürlüğe girmesinin ardından uygulaması üç kez ertelenen düzenleme, 2011 yılının temmuz ayında hayata geçti. İlkokul mezunlarına ehliyet yasağı getiren düzenleme sadece bir yıl uygulandı. TBMM Genel Kurulu'nda son olarak kabul edilen torba yasa ile ilkokul mezunlarına da ehliyet alma hakkı verildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber