MEB'in bu öğretmenlerden haberi var mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Temmuz 2012 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle bize gelen maili sizlerle paylaşıyoruz.

?Haziran 2011'de zorunlu görevim bitmediği halde (adaylığım kalkmıştı) 3.16'dan tayin isteyebileceğim duyumu üzerine görev yaptığım Mardin Dargeçit ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidip durumumu sorduğumda tayin isteyebileceğim söylendi. Bakanlığa telefon açtım ve durumumu anlattım, onlar da evet dediler. Ama bu konuşmalar gayrı resmi oldu. Türkiye'de aynı durumda olan birçok kişi isteğe bağlı tayin istiyordu. Bir sene sonra tayinim iptal oldu, şimdi eski görev yerime gönderiliyorum.

Bakanlığın söylemesine göre bu durumda olan yaklaşık 80 kişi var. 3.16 maddesindeki belirtilen tarihte ben (biz) sözleşmeli öğretmendik, yani yaklaşık bir ayla aftan yararlanamadığımız gibi 10 günle de bu maddeden mağdur olduk, tek suçumuz kendi puanımızla kadroya geçmek oldu. Bakanlık atamalardan iki ay kadar sonra konuyu fark etmiş ve soruşturmayı bir seneye yayarak, kararnameleri yaz dönemine denk getirmiştir. Okula birkaç ay önce müfettişler ifademi almaya geldiklerinde, maddenin yoruma açık olduğunu ve pek kendilerinin de bir şey anlamadıklarını söylediklerinde geri gönderilmemin mümkün olmadığını düşündüm ama şimdi cezalarla birlikte geri gittik, gidiyoruz. Üstelik kararnamelerin okula gelmesinden sonra, örneğin benim ilişiğim kesildikten sonra cezam geliyor. Savunmam alınacak, 1/8 oranında maaş kesme cezası ve en son atama yer değiştirme yönetmeliğine göre 3 sene ilimize özür durumundan dahi geri gelemeyişimiz de söz konusu.

Dava açıyorum. Bu işin hukuki yanı. Ancak iş davayla çözülmeyebilir, hakimin kararı. Olaydan bakanın haberi yok diye biliyorum ve duymasının önüne geçmeye çalışıyorlar. Bu durumda olan yaklaşık 80 kişi olduğundan gündeme gelmedi, artık sizden yardım bekliyoruz. Bakanın takdir yetkisiyle de bu iş çözülebilir. Takdir edersiniz ki allak bullak olan hayatlar çocuk oyuncağı değil, eşim babasının evine gidiyor, süreç belirsiz çünkü. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Saygılarımla?

Şimdi de duruma biraz açıklık getirelim. 2008 de sözleşmeli olup 2010 yılında KPSS ile Kadroya geçen bu durumdaki öğretmenler çalıştığı ilde 3 yılını doldurmadığı halde aşağıdaki maddeden yararlanarak (sistemde işaretleyerek) yer değiştirme isteğinde bulunmuşlardır. Üstelik İlçelerine, illerine ve bakanlığa danışarak. Yer değiştirmeleri gerçekleşmiştir. Fakat usule aykırı başvuru yaptıkları gerekçesiyle soruşturmaya maruz kalmışlar. Hem disiplin cezasıyla hem de seki görev yerlerine dönmekle karşı karşıya kalmışlardır.

O maddeye bakalım:

?3.16. 06.05.2010 tarihinde yayımlanan Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgesine dâhil iller ile birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarında 6/5/2010 tarihi itibarıyla görev yapmakta olan öğretmenler, adaylıkları kaldırılmış olmak kaydıyla bulundukları eğitim kurumlarında ya da illerde çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içi ve iller arasında yer değiştirme dönemlerinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.?

Burada altını çizdiğimiz ÖĞRETMENLER ifadesini sözleşmeli yada kadrolu olup olmadığına bakılmaksızın diye yorumlamışlardır. 632 sayılı KHK ya göre sözleşmeli olarak geçirilen süreler kadroda geçmiş gibi kabul edilse de bu durum 632'nin yürürlüğe girdiği gün sözleşmeli olanları kapsamaktaydı. Yani yine bileğinin hakkıyla KPSS ile atananlar ile 632 sayılık KHK ile atananlar sorunuyla karşı karşıyayız.

Sayın bakana ulaşmak isteyen bu öğretmenlerin sesi olmak için yayımladığımız bu yazıda;

Sayın bakana ve İnsan Kaynakları genel Müdürüne sormak istiyoruz?

1- Bu durumda kaç öğretmen vardır?

2- Sayın bakan bu öğretmenlerden haberdar mıdır?

3- Bu öğretmenlerle ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?

4- Başvuruyu onaylayan Okul, ilçe, il yöneticileri ile yanlış bilgi veren bakanlık yetkilileri de sorumlu tutulmuşlar mıdır?

5- KPSS ile atanan daha önce sözleşmeli çalışmış öğretmenlerin hakları KHK ile atananlarla eşitlenecek midir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber