Mahkumlara diyet menüsü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cezaevleri İzleme Komisyonu tarafından Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki yaşam koşullarına ilişkin hazırlanan raporda, mahkumların yemeklerden memnun olduğu belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2012 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Raporda, Malatya'daki ceza infaz kurumunun diyet yemek verilen ve diyetisyen bulunan cezaevi olduğuna yer verildi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada, CHP Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte cezaevi koşullarını araştırmak amacıyla Malatya E Tipi Hapishanesi'ni ziyaret ettiklerini belirtti. Ziyaret sırasında yapılan incelemeler sonucu, yaşam şartlarına ilişkin rapor hazırladıklarını belirten Ağbaba, rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

?Malatya E Tipi Cezaevi'nde engelli mahpusların yaşamları için uygun değildir. Engellilerin tuvalet ihtiyacı için klozet mevcut değildir. Klozet idare tarafından karşılanmamaktadır. Engelli mahpuslar tek başlarına tuvalet ihtiyaçlarını giderememektedir. Bir engelli mahpus, arkadaşlarının yardımıyla tuvalet ihtiyacını giderebildiği için, günlerce tuvaletini tuttuğunu söylemektedir. Engelli mahpuslar, bahçeye 4 basamakla inildiğini, koğuşlara da bu basamaklarla çıkıldığı için kendi başlarına bahçeye çıkamamaktadır. Engelli mahpuslar hakları oldukları halde açık cezaevine gönderilmemektedir. Açık cezaevinde 3 ayda bir hafta izin gibi pek çok olanak tanınmakta ve her açıdan koşullar daha insanidir. Ancak, açık cezaevinde cezasını tamamlamak isteyen bireylerden çalışması beklenmektedir. Engelli mahpuslar, çalışamayacağı için bu hak kendilerine sunulmamaktadır. 'Çalışma yoksa, özgürlük de yok' mantığı kabul edilebilir bir durum değildir.?

Ring araçlarının, mahkumlar için küçük olduğunu bildiren Ağbaba, ?1 metrekare civarında bir kutucuk içinde 6 kişi seyahat etmektedir. Adli Tıp Kurumu çok yavaş çalışmaktadır. İnsanların raporları aylarca verilmemektedir. Başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalığı olan mahpusların bile raporları geciktirilmektedir. Akciğer kanseri olan Muharrem Benek 7 aydır, Muzaffer Kınacı 4 aydır Adli Tıp Kurumu'ndan rapor beklemektedir. Sevkler tam bir işkenceye dönüşmüştür. Ailesi İstanbul'da bulunan ve Silivri Cezaevi'ne nakil edilmek istenen mahpus nakledilmeyip, ailesi Malatya'da yaşayan mahpuslar farklı cezaevlerine gönderilmektedir.? ifadelerini kullandı.

Mahkumların cezaevi yemeklerinden memnun olduğunu anlatan Ağbaba, ?Hasta mahpuslara diyet yemeği verilen şimdiye kadarki tek cezaevidir. Ziyaret edilen cezaevleri arasında diyetisyeni bulunan tek cezaevidir. Cezaevinde doktor ve diş hekimi bulunmaktadır. Cezaevinde koğuşların doluluğu en büyük şikayet konusudur. Başka cezaevlerine sevkler ile doluluk azaltılmaya çalışılmaktadır. Hasta mahpusların, hastaneye sevklerinde sıkıntı yaratılmamaktadır. Cezaevinde klima yasaktır. Muhasebe, müzik, mobilya, resim, bilgisayar, ebru gibi 30'a yakın mesleki eğitim kursu düzenlenmektedir. Mahpusların kültürel faaliyetlere katılması olumlu olarak değerlendirilmiştir. Çoğu hapishanede en çok eleştirilen konulardan olan, sıcak ve soğuk su sıkıntısının Malatya Cezaevi'nde yaşanmadığı tespit edilmiştir. Ceza alan kadınlar, disiplin hücresi olmadığı için Adıyaman Cezaevi'ne gönderilerek cezalarını çekmektedir. Cezaevi kütüphanesinde yeterli kitap olduğu söylenmiştir.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber