Alevi eğitimine anayasal güvence

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda, ?Alevilik din midir, değil midir?? tartışması yaşanırken, Ak Parti, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu, ?Din ve Vicdan Hürriyeti? başlıklı madde önerisinde; devlete, eğitim ve öğretimi anne ve babanın dini ve felsefi inancı doğrultusunda yapma sorumluluğu getiriyor

ÖNDER YILMAZ

Öneri, Alevilik gibi dini ve felsefi inançlara sahip olan ailelerin, çocuklarına kendi inanç ve felsefeleri doğrultusunda eğitim ve öğretim yaptırılması talebini anayasal güvence altına alıyor. Öneride ayrıca mevcut anayasadaki, ?Devlet düzeninin din kurallarına dayandırılması? istismarını engelleyen anayasa hükmüne ise yer verilmiyor. Aynı maddede dinin, siyasi çıkar ve nüfuz sağlama amacıyla kullanılmamasını anayasal güvence altına alan düzenleme de dikkate alınmıyor. İbadet, dini ayin ve törenlerin mevcut anayasada cumhuriyetin nitelikleri, devletin bölünmez bütünlüğünü koruma altına alan 14. maddesine aykırı olmama hükmü de çıkarılıyor.

Ak Parti'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, bu kez, ?Din, Vicdan ve İnanç Hürriyeti? maddesi altında tartışma yaratacak bir taslak teklif sundu.

Farklı inançlara eğitim

Ak Parti, bu taslak önerisinde, Alevilik gibi dini ve felsefi inançların eğitim ve öğretiminde, devletin ailenin isteğine riayet etmesine anayasal güvence getiriyor. Bu düzenleme, önerilen maddede; ?Devlet, eğitim ve öğretim alanındaki görevlerini yerine getirirken, eğitim ve öğretimin ana ve babanın dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını isteme hakkına riayet eder? şeklinde ifadelendiriliyor. Böylece ailelerin, çocuklarına kendi dini ve felsefi inançları doğrultusunda eğitim ve öğretim yaptırılmasını istemenin yolunu açıyor. Buna göre Alevi bir aile çocuklarının Alevilik bilgisini de içeren din dersi alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber