Hava Kuvvetlerinden pilotlara emeklilik yasağı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, savaş pilotu açığı nedeniyle alarm veriyor. Mecburi hizmet süresini doldurduktan sonra özel hava yollarında daha yüksek maaşla çalışmak için Hava Kuvvetleri'nden ayrılan savaş pilotu sayısının giderek artması Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı harekete geçirdi. Komutanlık, birliklere bir emir göndererek ağustos döneminde 'emeklilik hakkının tanınmayacağını' duyurdu. Hava Kuvvetleri, pilot maaşlarının artırılması için hükümetin adım atmasını bekliyor.

Deneyimliler gidiyor
Sivil hava taşımacılığının giderek arttığı Türkiye, büyük bir pilot açığı ile karşı karşıya. THY ve özel havayolu şirketlerinin uçak sayısını artırması, en çok hava kuvvetlerini etkiliyor. Hava kuvvetlerinin deneyimli pilotları, özel havayollarının cazip ekonomik şartları nedeniyle mecburi hizmetlerini doldurduktan sonra istifa etme yolunu seçiyorlar.

TSK Personel Kanunu'na göre ocak ve şubat ayı dışında em-eklilik istemleri ancak ilgili kuvvet komutanlığının uygun bulunması durumunda kabul ediliyor. Savaş veya büyük doğal afetler dışında kuvvet komutanlıkları terfi dönemi olan ağustos ayında yapılan emeklilik istemlerini de sonuçlandırıyorlar.

Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde 900'ü aşkın pilot bulunuyor. Geçen sene bunlar arasından 87 pilotun emeklilik istemiyle başvurduğu belirtiliyor. Bu eğili-min sürmesi durumunda birkaç sene içinde deneyimli pilot sayısının 'tehlike arz edecek düzeye' ineceği kaydediliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına geçen aylarda Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmiş ve sorunun çözülmesi için "çift maaş uygulaması yasağından pilotların muaf tutulmasını" istemişti. Ancak hükümetin bu konuda henüz somut adım atmadığı kaydediliyor.

Maaşlar düşük
Pilot açığının büyümesindeki en önemli nedenlerden biri özel havayolu şirketleri arasındaki rekabetin artması. Avrupa Hava Sahası Kontrol Sistemi (Eurocontrol) rakamlarına göre, Avrupa ülkelerindeki hava trafiği artışında azalma yaşanırken, Türkiye'deki hava trafiği geçen yıla oranla yüzde 13 arttı. Bunda hem THY'nin hem de Onur Air, Fly Air ve Atlasjet gibi özel havayolu şirketlerinin uçak ve uçuş sayılarını artırması rol oynadı.

THY'nin filosunda şu anda 79 uçak bulunuyor. Uçak sayısı Airbus ve Boeing'e yapılan toplam 51 uçaklık siparişle gelecek yıllarda daha da artacak. Ulaştırma Bakanlığı'na göre THY'nin 5 yıl içinde gereksinim duyacağı toplam pilot sayısı 1000. Bu rakam 10 yıl içinde 3 bin 500'e çıkacak. THY'ye özellikle iç hat seferlerinde büyük rakip olarak görülen özel havayolu şirketlerinden Onur Air'in 25, Fly Air'in 11 ve Atlasjet'in de 15 uçağı bulunuyor. Askeri pilotların Türk Hava Kuvvetleri'nden istifa etmelerinin en büyük nedeni ekonomik.

Deneyimli pilot bulmada sıkıntı çeken özel havayolları, pilotlara aylık 8 bin dolara varan maaşlar veriyorlar. THY pilot-larının maaşları ise ortalama 5 bin dolar. Hava kuvvetlerinde bir pilotun aldığı maaş ortalama 2 bin 500 YTL civarında.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber