Üniversiteli siber güvenlik uzmanları geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 13:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'nin ilk siber güvenlik uzmanlarını, Yaşar Üniversitesi (YÜ) yetiştirecek. 2012-2013 güz döneminde başlayacak yüksek lisans ve doktora programları sayesinde bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devlet kurumlarını, bankaları ve özel şirketleri tehdit eden saldırılara karşı savunma yapacak kişiler yetişecek. Bilgi ve iletişim sistemleri üzerindeki saldırılar olarak bilinen, Türkiye'de de bakanlıklar ve kamu kurumlarının internet sitelerini tehdit eden siber saldırılara karşı harekete geçen YÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği çatısı altında Siber Güvenlik Bilim Dalı'nı hizmete açtı. 2012-2013 güz dönemi itibariyle yüksek lisans ve doktora seviyesinde başvuruları kabul edeceklerini duyuran YÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, Türkiye'de ilk kez uygulanacak program hakkında bilgi verdi.

SİBER SALDIRILARI ÖNLEYECEKLER

Benzer programların ABD'nin saygın üniversitelerinde uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Koltuksuz, Türkiye'nin henüz bir güvenlik stratejisi bulunmadığının altını çizdi. Ülkede 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı olmasına rağmen özelikle askerî ve diğer kamu kurumlarına yönelik siber saldırıları göğüsleyebilir nitelikte uzman kişileri olmadığını belirten Koltuksuz, ?Dünyada olduğu gibi Türkiye'deki pek çok resmi ve gayriresmi kuruluşlara, çok ciddi anlamda siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Ülkemizde güvenlik konusu ayrı bir bilim dalı olarak görülmediği için yetişmiş elemanlar bulunmuyor. Üniversitemiz, bu önemli açığı kapatmak amacıyla açtığı yeni programlar sayesinde siber güvenlik konusunda uzman kişiler yetiştirecek. İngilizce programlara bilgisayar, elektrik elektronik ve yazılım mühendisliklerinden mezun kişiler başvurabilecek. Avrupa'da bile benzer programlar açılmadığı için yurtdışından da öğrenci kabulümüz olacak. Bu bölüm için özel bir laboratuvar da kurulacak. Bu konuda devlet kurumlarında ciddi bir istihdam sıkıntısı var. Ayrıca mezun olacak kişiler, bankaların ve büyük holdinglerin pek çoğunda güvenlik uzmanı olarak çalışabilecek. Programlarda ileri bilgi güvenliği, bilgi savaşları ve numara teorisi gibi dersler yer alacak.? dedi.

SİBER SALDIRI

Bilgi ve iletişim sistemleri üzerinde yapılan saldırılar, genel olarak "siber saldırı" olarak isimlendirilir. Bir bilgisayar kullanıcısının banka hesap bilgileri elde edilebileceği gibi bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, elektrik santralleri, ulaştırma ve iletişim sistemleri ve hastanelerin çalışmaz hale getirilmesi de mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber