Muğla'da fırıncılara gıda mevzuatı anlatıldı

Muğla'da fırıncılık sektöründeki gıda mevzuatı ve yeni tebliğ hükümlerinin yer aldığı değişiklikler esnafa anlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmî Gazete'de 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında tuz ve kül içeriği, tüketiciye sunumu ve hijyen eğitimi konularında fırıncılar bilgilendirildi. Toplantıya Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Ula Esnaf Odası Başkanı Kemal Özçelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Yeşilkaya ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Besim Doğan, Yiyecek Maddeleri Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken ve fırıncılar katıldı.

Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, gıda konusunun çok hassas olduğunu belirterek, ?Ekmekteki yeni uygulama konusunda her fırıncı esnafımızın bilgi sahibi olmasını istedik. Bu konuda ilgili müdürlüğümüz uzmanları gerekli bilgiyi verecek. Esas dikkat edilmesi gereken, özellikle ve özellikle hijyen konusu. Ekmek verilirken giyilen eldivenlerle para alınıp veriliyor. Buna çok dikkat etmeliyiz. Ekmek verilen eldivenle para alışverişinin yapılmaması gerekiyor.? dedi. Oda Başkanı Karakuş ise uygulayan ve denetleyen kurumların farklı olmasının sıkıntıya yol açtığını söyledi.

Daha sonra yeni tebliğ hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden gıda mühendisi Yıldırım Yurdusev, şunları kaydetti: ?Fırıncılar ve ekmek üreticileri ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, en az 250 gr. ağırlıktan başlayarak 50'şer gr. arttırmak suretiyle ve yüzde 3 tolerans değeriyle üreterek piyasaya arz etmelidir. Ağırlık denetimlerinde alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla yüzde 1 kadar eksik olmalıdır. Bu tebliğ kapsamında tanımı yapılan ekmeğin, sadece Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği'nde yer alan 'tip 650' ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından yapılması gerekmekte olup bilindiği üzere duyusal bakımdan ekmek ve çeşitleri, dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olup basık ve yanık olmamalıdır. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri dışında kalan ekmek ve ekmek çeşitlerinin, üretim yerleri dahil ambalajlı olarak piyasaya arz edilmesi gerekiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber