Afyonkarahisar yangınlara hazır

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, yangın işçilerinin yangın söndürmenin dışında günde birkaç saat sulama çalışması yaptıklarını, onun dışında yangına hazırlıklı olarak beklediklerini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, yaz aylarının ve aşırı sıcakların ormanlar için riskli dönemler olduğunu belirterek, yangınlar konusunda titiz bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Orman alanlarında bu sezon ciddi bir yangın yaşanmadığını ifade eden Sarıkaya, "Afyonkarahisar'da bir, Eskişehir'de ise iki yangın meydana geldi. Bu yangınlar, birer hektarın altında kaldı. Yanan orman alanlarında ise aynı yıl içerisinde yeniden ağaçlandırma yapıyoruz. Bu konuda orman köylüleri ve halkımızla çalışıyoruz, bilinçlenmelerini istiyoruz. Vatandaşlar, orman alanlarında ya da yakınlarında en ufak bir duman gördüklerinde, mutlaka 177'ye bildirmelidir" dedi.

Afyonkarahisar'da yangınlara karşı 84 yangın işçisi, 11 arazöz, 4 yangın aracı ve 7 gözetleme kulesinin bulunduğunu bildiren Sarıkaya, orman alanlarına yakın yerlerde ekip oluşturduklarını, yangın anında ilk müdahalenin buralardan yapılacağını kaydetti. Sarıkaya, "Afyonkarahisar geniş bir alan, boş alan çok, mümkün olduğu kadar orman alanlarına yakın yerlerde ekipler konuşlandırdık. Fakat Allah göstermesin çok büyük bir yangın durumunda helikopterlerimiz var, onlar hemen müdahale ediyor. Şu anda yangın sıkıntımız olmadı" diye konuştu. Afyonkarahisar ve Dinar orman işletmelerine toplam 40 yangın söndürme işçisinin alımıyla ilgili İŞKUR aracılığıyla ilan yaptıklarını hatırlatan Sarıkaya, 2 bin 40 başvuru aldıklarını 19 Temmuz'daki çekilişle 40 kişinin işe alımının yapılacağını vurguladı. Sarıkaya, yangın işçilerin 6 aylık olarak işe alındığını belirtti.

Afyonkarahisar'da 7 bin 500 hektar alanda ağaçlandırma yapacaklarını ve bunun önemli bölümünün tamamlandığını dile getiren Sarıkaya, şu ifadeleri kullandı:

"Ağaçlandırma çalışması için kalan bölümde arazi düzenleme çalışmaları devam ediyor. Sonbaharda dikimlerini gerçekleştireceğiz. Afyonkarahisar'da 209 bin hektar olan orman alanı, 310 bin hektara çıkarıldı. 2B vasfındaki 6 bin 919 hektar alanın tespitini yaptık. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile yürütülen çalışmaların ardından bu arazilerin satışı için Maliye'ye devredeceğiz."

Afyonkarahisar'daki 'Sessiz Yol Projesi'nin sürdüğünü dile getiren Sarıkaya, Afyonkarahisar için önemli bir yatırım olan 'Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi' projesinin de 2 milyon liralık bölümünün ihale edildiğini bildirdi. Sarıkaya, müteahhidin çalışmalara başladığını, gelecek yıl projenin hayata geçeceğini kaydetti.

Sarıkaya, yangın işçilerinin gün içerisinde farklım işlere gönderilmesi nedeniyle yangınlarla mücadele işçilerin yeterli enerjiyi kendilerinde bulamadığı yönündeki iddialara yönelik olarak şöyle dedi:

"Yangın işçilerini mümkün olduğu kadar yangın işleri dışında kullanmıyoruz ama buradaki ağaçlandırma çalışmaları çok yoğun olduğu için sabahın ilk saatlerinde yangın tehlikesi olmayan durumlarda bir ya da iki saat bir sulamaya gönderiyoruz. Farklı bir iş yaptırmıyoruz. Kendilerine dinlenecek vakit çok buluyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber