Vanlılar teravih namazını Süleyman Han Camii'nde kılacak

Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan ve 95 yıl aradan sonra ibatede açılan tarihi Süleyman Han Camii'nde bu yıl ilk kez teravih namazı kılınacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 00:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalenin 100 metre yüksekliğinde kayalıklar üzerine inşa edilen ve kent merkezini kuş bakışı gören camide hazırlıklar devam ediyor.

Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camii, 2 yıl önce İl Özel İdaresi kaynaklarıyla saman, tuz ve küllerin kullanıldığı özel bir çamur karışımıyla restore edilmişti. 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van'da meydana gelen yıkıcı depremlere karşın dimdik ayakta kalmayı başaran tarihi camide her hafta Cuma namazları kılınıyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında teravihlerin kılındığı ve sosyal etkinliklerin yapıldığı Hüsrevpaşa Camii'nin minaresi ve cemaat girişi Van depreminde yıkılınca Van Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatıyla bu yıl teravih namazları Süleyman Han Camii'nde de kılınacak. Kalenin 100 metre yüksekliğinde kayalıklar üzerine inşa edilen ve kent merkezini kuş bakışı gören camide hazırlıklar devam ediyor. Vali Münir Karaloğlu da beraberinde yardımcı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzzettin Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram'la birlikte Süleyman Han Camii'nde incelemelerde bulundu. Vatandaşların gece camiye ulaşmaları için iniş ve çıkışlarda sorun yaşamamaları için yol güzergahına aydınlatma lambaları bırakılmasını isteyen Karaloğlu, din görevlisine de teravih namazlarında cemaatin kalabalık olduğu düşünülerek cami çevresinin namaz kılınacak duruma getirilmesi talimatını verdi.

SÜLEYMAN HAN CAMİİ

Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde Kule Camii ya da Vanu Camii olarak adlandırdığı bu caminin, eski bir ibadet yeri olarak Hz. Davut zamanında yapıldığı ve daha sonra İslam'ın yayılışıyla birlikte mescit ve son olarak da 1533'te Sultan Süleyman tarafından tamir edilerek adının Süleyman Han Camii olarak konulduğu belirtiliyor. Kare planlı olup üzeri düz toprak damla örtülü caminin doğu cephesinde yer alan kare prizma kaideli ve silindirik gövdeli minaresinin, Osmanlı'nın yöreye hakimiyetini gösteren sembol bir yapı olduğu ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber