Dünya'nın ilk Urartu Müzesi'nin inşaatına başlandı

Tarihte Urartu Krallığı'na başkentlik yapan Van'da, valilik tarafından hazırlanan proje ile 'Urartu Müzesi' kuruluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 01:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Özel İdaresi tarafından ihalesi tamamlanan Urartu Müzesi 13 milyon 950 bin TL'ye ihale edildi.

Van Kalesi'nin kuzeyinde, Abdurrahman Gazi Türbesi'nin karşısında inşasına başlanan Urartu Müzesi, 12 bin 300 metrekare kapalı, toplam 52 bin metrekare alana yapılıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi ile Kuzeybatı İran, Irak'ın bir bölümü ve Aras Vadisi'ne kadar uzanan bir coğrafyada 3 bin yıl önce hüküm süren Urartu Krallığı'na ait eserler, başta krallığın başkenti Van ile çevresindeki kale, tapınak ve nekropollerde, uzun yıllar önce başlatılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. Eserlerin teşhir edildiği 400 metrekarelik alana sahip Van Müzesi sergi salonunun yetersiz olması nedeniyle kazılarda gün yüzüne çıkarılan 90 bini aşkın eserden sadece 2 bin 443'ü sergileniyor. Bunun üzerine, dünyanın ilk Urartu Müzesi'nin yapılmasına karar verildi.

Valilik tarafından hazırlanan projenin, İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapıldı. Urartu Müzesi 13 milyon 950 bin TL'ye ihale edildi. Van Kalesi'nin kuzeyinde Abdurrahman Gazi Türbesi'nin karşısında inşasına başlanan Urartu Müzesi'nin temel kazı bölgesinde incelemelerde bulunan Van Valisi Mürir Karaloğlu, yüklenici firma yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontrolörleriyle bir değerlendirme toplantısı yaptı.

İnşaat şantiyesinde, müzenin projesini sanal ortamda inceleyen Karaloğlu, dünyanın ilk Urartu Müzesi olma özelliği sebebiyle inşaatın her aşamasının takip edilmesi talimatını verdi. Karaloğlu, yüklenici firma yetkililerine 400 günde yapılması planlanan müzenin 2013 yılı Mayıs ayına kadar bitirilmesi sözünü aldı.

ROSTEROSYON ÇALIŞMALARI YÜZDE 80 TAMAMLANDI

Urartu Krallığı'na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van Kalesi'ndeki surlar da restore ediliyor. Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yıllarında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu Krallığı'nın başkenti olan Van Kalesi (Tuşpa), Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan restorasyon ve kazı çalışmalarıyla eski ihtişamlı günlerine dönmeye hazırlanıyor.

Vali Karaloğlu, beraberindeki bürokratlarıyla restorasyon çalışmalarının devam ettiği Van Kalesi'nin batı bölgesinde incelemelerde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 609 bin liraya ihale edilen restorasyon çalışmaları kapsamında 650 metre sur duvarının yapıldığını belirten Karaloğlu, kaleye çıkış patika yolunun ise İl Özel İdaresi kaynaklarından yapılacağını ve bunun için de 10 gün sonra ihalesinin yapılacağını bildirdi.

Karaloğlu, ?İkinci etap restorasyonun ardından surların yüzde 80'lik bölümü tamamlandı. Surlar bittikten sonra kaleye çıkan vatandaşlarımız için hem dinlenmek hem de Van'ı kuş bakışı izlemek üzere surların üzerine doğal ahşaptan oturma üniteleri yaptıracağız. Daha önce başladığımız, Van Kalesi'nin güney bölümünde yer alan eski Van şehrindeki restorasyon ve kazı çalışmaları da devam ediyor. 23 Ekim Van depreminde Hüsrevpaşa Camii'nin cemaat girişi yıkılmıştı, Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon ihalesine çıktı. Geçen yıl ihalesi yapılan Kayaçelebi Camii'nin restorasyonu ve Horhor Camii'nin de kazı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, Urartu Müzesi'nin yapıldığı alanın çevre düzenlemesi de yapılacak.? dedi.

ESKİ VAN ŞEHRİNDE KAZI ÇALIŞMASINA BAŞLANACAK

Vali Karaloğlu, eski Van şehrinde bulunan ve geçen yıl restorasyonu tamamlanan Saray Kapı'nın girişine yapılacak taş köprünün, yüklenici firma Zeydanlı İnşaat tarafından yapılacağını bildirdi. Karaloğlu, eski Van şehrinin kazı çalışmalarını yürüten İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğretim üyeleriyle de Van Kalesi'nin zirvesinde bir değerlendirme yaptı.

Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erkan Konyar'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Karaloğlu, eski Van şehrinde bir sokağın turizme kazandırılması için de bu yıl kazı çalışmalarına başlanmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber