Hattat imam, sanatıyla camileri güzelleştiriyor

Yaklaşık 22 yıldır bombeli saç üzerine yaptığı hat eserleriyle görev yaptığı cami ve Türkiye genelindeki camileri güzelleştiren Mehmet Çakan, sanatını köy halkının desteğiyle yürütüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karataş ilçesine bağlı Konaklar Camisi'nde görevli imam-hatip Mehmet Çakan, kıldırdığı namazla, okuduğu Kur'an'la gönülleri süslerken, yaptığı hat örnekleriyle de görev yaptığı ibadethaneyi süslüyor.

Bugüne kadar 100 civarında oyma-kabartma tablo yapan Çakan, imamlık göreviyle hat sanatını birlikte yürütüyor.

Cami lojmanının bir odasını atölyeye dönüştüren çakan, Allah, Muhammed, besmele, Esma-ül Hüsna, ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifleri Arapça kabartma ve oyma tarzında yazıyor.

Çakan yaptığı açıklamada, bu sanatı merak üzerine öğrendiğini belirterek, 1989-da imam hatip lisesi ortaokul kısmına başlarken kağıt üzerine kopyayla hat öğrenmeye başladığını, uğraştıkça bu alana olan ilgisinin arttığını kaydetti.

Hat çalışmalarını 1995 yılında Türkçe karakterli kaligrafiye çevirerek güzel yazı yazma özelliğini daha da geliştirdiğini ifade eden çakan, oyma ve kabartma hat çalışmaları yapmaya ise 1994 yılında tayin olduğu Diyarbakır Bismil Yukarı Salat köyü camisinde başladığını belirterek, "Hedefim hat oyma ve kabartma eserlerden oluşan sergi açmak var. Sergiden kazanılacak paraları Kur'an kurslarına bağışlayacağım. Sanatın gerçek sahibi Cenab-ı Allah'tır. Sanat herkesin içinde mutlaka tohum olarak bulunur. Marifet onu bulup yeşertebilmektir. İmam, doktor, öğretmen veya mühendis olun ama ne olursanız olun yeşertebilecek bir tohumunuz mutlaka vardır" dedi.

Çakan, imamlığı da hat sanatını da çok sevdiğini dile getirerek, "Sabah ile öğle namazı arasında uzun bir ara olduğu için bu vakitlerde atölyeye gidiyorum. Bazen de öğle ile ikindi arasında çalışıyorum. Çok uzak değil atölye, görev yaptığım yerin yanında. Cemaat zaten benim nerede olduğumu biliyor. Cemaatimin sanata bakış açılarını beğeniyorum. Yaklaşık 22 yıldan beri bombeli saç üzerine yaptığım hatları Türkiye'nin çeşitli illerindeki camilere gönderiyorum. Cami dernekleri ve imam arkadaşlar arayarak sipariş veriyorlar ben de hemen bekletmeden cevap veriyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber