Belgeli işçi çalıştırmayan müteahhide en az 500 TL ceza

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Naycı, müteahhitlere, inşaatlarda belgesiz işçi çalıştırılmasının yasak olduğunu anımsatarak, çalıştırılmaları halinde en az 500 TL cezai yaptırımla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2012 23:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERYAP, inşaat işçilerinin belgelendirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında mesleki eğitime başladı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan MERYAP Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Naycı, inşaat sektöründe belgeli işçi eğitiminin zorunlu kılınmasının ardından mesleki eğitim çalışmalarıyla ilgili projeler geliştirdiklerini anımsatarak, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile imzalanan protokol kapsamında eğitimlere başladıklarını bildirdi. Naycı, 15 meslek dalında toplam 40 saat sürecek eğitimin ilk ayağının geçtiğimiz gün, Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde başladığını belirtti. Eğitimi başarıyla tamamlayan işçilerin mesleki yeterlilik belgesi alacağını ifade eden Naycı, "Eğitim sonunda işçilerin alacağı yeterlilik belgesi, ?Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' gereği ?yetki belgesi' vasfı da taşıyacak. Eğitim verilecek meslek dalları arasında betonarme demirciliği, boyacılık, duvarcılık, elektrik tesisatçılığı, PVC doğrama ve montajcılığı, yapı düzey kaplamacılığı, yapı yalıtımcılığı, ahşap betonarme kalıpçılığı, sıvacılık, sıhhi tesisatçılık, demir doğramacılığı, ahşap doğrama ve kaplamacılığı, yapı ve dekorasyon, tesviye betonculuğu ve düz işçilik gibi inşaat sektöründeki en temel alanlar var. Umuyorum ki, işçilerimiz için çok yararlı olacak bu eğitim süreci sonunda tüm işçiler yeterlilik belgesi almaya hak kazanır" dedi.

İş Kanunu'nun 85. maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin ?mesleki yeterlilik belgesi?ne sahip olması gerektiğini de hatırlatan Naycı, müteahhitlere seslenerek, belgesiz işçilerin çalışmasının yasak olduğu, çalıştırılmaları halinde müteahhide en az 500 TL cezai yaptırım uygulanacağı uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber