Niksar'daki 'Arnavutlar' Ramazan hazırlıklarını tamamladı

Kosova'dan göç ederek 1912 yılında Tokat'ın Niksar ilçesine yerleşen Arnavut kökenli vatandaşlar, Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 01:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kosova göçmeni Arnavutlar'ın yoğun olarak yaşadığı Niksar ilçe merkezi ve Kapıağzı köyünde, kadınlar Ramazan ayında tüketilmek üzere evlerinde hamur işi yiyecekler yapıyor.

Kapıağzı köyünde yaşayan Zeynep Ilgın adlı genç kız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çerep" adını verdikleri çamurdan yapılan tepside "Çerep Ekmeği" pişirdiklerini söyledi.

Yakılan ateşte kızdırdıkları tepside, hazırladıkları hamuru pişirdiklerini anlatan Ilgın, "Tüm köy sakinleri bu şekilde yapıyor. Atalarımızın öğrettiği şekilde ekmek pişiriyoruz" dedi.

Ekmeğin çok lezzetli olduğunu ifade eden Ilgın, iki gün önce de yufka ve erişte hazırladıklarını söyledi.

Niksar ilçe merkezinde yaşayan Emine Bilek ise Ramazan ayınının gelmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Kilometrelerce uzaktan, Kosova'dan geldik. Buralarda oraların geleneklerini sürdürmekle uğraşıyoruz. Yani unutmamaya da uğraşıyoruz. Mübarek Ramazan ayı geldiği için çok mutluyuz, gururluyuz, memnunuz" diye konuştu.

Yufka, erişte ve Yoğurtlu çorba hazırladıklarını anlatan Bilek, "Ramazan gelince biz mukabelelere gidiyoruz. Çok mutluyuz. Kur'an okunuyor, dua yapılıyor" dedi.

Halim Bilek (77) de Kosova'ya gitmediği halde çok özlediğini belirterek,

"Elimden gelse şimdi giderim" ifadelerini kullandı.

Dedesinin ve babasının Kosova'nın Bivolak köyünden göç ettiğini ifade eden Bilek, eskiden Kosova'daki akrabalarıyla mektuplaştıklarını anlatarak, akrabalarıyla görüşmek istediğini dile getirdi.

-Dernek başkanı Aydın-

Kapıağzı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nazım Aydın ise

"1912'de Sırp zulmü gibi veya Balkanlar'daki çeşitli savaşlar neticesinde atalarımız, parçalanmış ailelerin sonucu olarak Kapıağzı köyüne gelmişler. Kapıağzı köyüne gelen çoğu vatandaşlarımız genelde Kosova'nın Priştine, Vuştri gibi şehirlerinden, daha önce de Niş, Toplica bölgelerinden gelmişlerdir" diye konuştu.

Kapıağzı köyünde 150, Niksar'da 216, başka şehirlerde ise 850 hane olduklarını anlatan Aydın, Arnavutlar olarak örf, adetlerini sürdürdüklerini, kültürüne bağlı bir toplum olduklarını söyledi.

Yemek, giyim kuşam kültürünü devam ettirdiklerini belirten Aydın, Arnavut kökenli vatandaşların ana dillerini de hiç unutmadığını ifade ederek, "Köyümüzde yaşayanlar, ana dili olan Arnavutça'yı hiç unutmamıştır. Köyümüzde halen güzel Arnavutça konuşulur. Yemek kültürlerimiz hiç değişmemiştir. Kosova'ya giderseniz, Kosova'daki yemek kültürüyle Kapıağzı köyündeki yemek kültürünün aynı olduğunun farkına varırsınız" dedi.

Aydın, şunları kaydetti:

"Mübarek gün ve geceleri geride bırakarak Ramazan-ı Şerife ulaşıyoruz. Özellikle Ramazan ayı dolayısıyla da köyümüzde hazırlıklar yapılır. Genel temizlikler yapılır. Hatimler başlanır. Teravih namazları dört gözle beklenir. Çeşitli börekler yapmak için onun ön hazırlıkları yapılır. Ramazan-ı Şerif de en güzel şekilde geçer. Teravih namazına, herkes çoluk çocuk gider. Ama özellikle her evde en az 3-4-5, belki de 10 hatim okunur."

-AA'nın Boşnakça yayını-

Anadolu Ajansı'nın Bosna Hersek'te bölge müdürlüğünün olduğunu ve Boşnakça yayın yaptığını duyduklarını ifade eden Aydın, bundan son derece memnun olduklarını belirtti.

Aydın, AA'nın, Arnavutça yayına da başlamasını istediklerini, Kosova ile Türkiye arasında bir köprü kurmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ahmet Ekici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber