Arınç yine 'yargı reformu' dedi

Haber Giriş : 29 Temmuz 2005 20:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, önümüzdeki dönemde sadece Anayasa Mahkemesi'yle sınırlı olmamak kaydıyla, yargıyı içine alacak bir reform yapılması gerektiğini söyledi.

Arınç, ''bir yargı reformu içerisinde Anayasa Mahkemesi üyelerinden başlayarak görevlerine kadar asıl üye, yedek üye ayrımının kaldırılmasından, iki daire olarak çalışmasına kadar yeni bir yöntem düşünülebilir'' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin şu anda 70'e yakın davaya baktığını belirten Arınç, "hakimlerin önünde dosyalar çok fazladır. Anayasa Mahkemesi üyeleri, çalışmalarını mahkeme ile sınırlı tutmamakta, evlerine de dosyaları götürmekte, hatta sosyal ilişkilerinde bile gerileme olmaktadır'' diye konuştu.

'Yüce Divan' sıfatı

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmasına da dikkat çeken Arınç, bu sıfatın yerine getirilmesi bakımından Anayasa Mahkemesi'nin kompozisyonunda, görevlerinde yeni bir değişikliğe ihtiyaç olabileceğini belirtti.

Parti kapatma

Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi partilerin kapatılması davalarına da bakması konusunda ise, ''netice olarak ihtar verme konusunda da kapatma konusunda da Anayasa Mahkemesi yetkilidir. Bu da Anayasa Mahkemesi'nin işlevini, görev sahasını fazlasıyla artıran bir konuyu gözümüzün önüne getirmektedir" dedi.

Yürütmeyi durdurma

Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin anayasaya ve kendi kuruluş kanununa göre
Danıştay ve idare mahkemeleri gibi yürütmeyi durdurma kararı verebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Arınç, "ancak iş yükü bakımından son yıllarda buna ihtiyaç duyulduğu için kendi kanununda olmamasına rağmen yürürlüğün durdurulmasına karar verilmektedir. Ne gariptir ki bu da gerekçesizdir" şeklinde konuştu.

"Anayasa Mahkemesi kaldırılabilir"

Anayasa Mahkemesi'nin 43'üncü kuruluş yıldönümünde konuşan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, türbanın bir simge olduğunun mahkeme kararlarıyla sabitlendiğini söylemişti.

Bumin, "türban takılarak kız öğrencilerin okula, ya da türbanlı olarak kadınların resmi dairelere girmelerini sağlayacak tüm düzenlemeler Anayasa'ya aykırı olur. Bu konuda Anayasa'ya madde konsa bile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun düşmez" demişti.

Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, Bumin'in Meclis'in yetkilerine müdahale ettiğini belirterek, "Anayasa Mahkemesi'nden şikayetçi değilim. Tartışmaya da açmıyorum ama bu Anayasa Mahkemesini TBMM'nin yapabileceği bir Anayasa değişikliğiyle kaldırabilirim" demişti.

Anayasa'ya göre yasama yetkisinin Türk milleti adına Meclis'e ait olduğunu belirten Arınç, bu yetkinin hiçbir kuruma devredilemeyeceğini de vurgulamıştı.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber