Eğitimde çileli yaz

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (OKS) sonra yapılacak tercih, değişen puan sistemi ve liselerin dört yıla çıkması nedeniyle öğrenci ve veliler için içinden çıkılamayan bir probleme döndü. Tercih kılavuzundaki hatalar tercih yapmayı iyice zorlaştırdı. Sınav sonuç belgelerinde öğrencilerin net sayılarının ve yüzdelik dilimlerinin yer almaması, kılavuzdaki okul puanlarının asil değil de önkayıt puanları olmasının eleştirilmesinin ardından, bakanlık, bu hataları düzeltti.

Öğrenciler belirlenen yüzdelik dilimlere ve puanlara göre tercih listelerini yeniden yaptı, defalarca dershanelerin kapılarını aşındırdı. Tercih listesini oluşturup okula gidenlerse yeni bir sorunla karşı karşıya. Tercih listelerini internet yoluyla bakanlığa iletmesi gereken okullar, aşırı yüklenme nedeniyle internete giremiyor. Süre daralıyor, elinde listesiyle okula gidenler hayal kırıklığına uğruyor. Tercih listeleri idarecilerin masalarında birikiyor. Aynı sorun şubat ayında OKS başvurularında da yaşanmış ve başvuru süresi bu nedenle uzatılmıştı.

Yönetici bilgiseyer başında
Okul yöneticileriyse, sabahtan akşama kadar bilgisayar başında tercih listelerini bakanlığa iletmeye çalışıyor. 110 öğrencisi bulunan Muhittin Üstündağ İlköğretim Okulu'nda bugüne kadar ancak 17 öğrencinin tercih listesi bilgisayara girilebildi. Saatlerce bekleme nedeniyle öğrenci ve veliler, tercih listelerini okul yöneticilerine bırakıp gidiyor.

Yöneticiler de çocukların mağdur olmaması için tercih listelerini eve götürerek sabaha kadar çalışıyor. Gece yarısından sonra sürekli internete girip siteyi açmaya çalışan öğretmenler, web adresinin boş bir saatini yakalamaya çalışıyor.

Gazi İlköğretim Okulu da 97 öğrencisinden sadece birinin tercih listesini bakanlığa iletebilmiş. Yetkililer, geç saatte okuldan çıkarak, hafta sonları okula gelerek denemekten vazgeçmiyor. Amaç 5 Ağustos'a tercihleri yetiştirebilmek.

Kartaltepe İlköğretim Okulu'nda da durum aynı. 90 öğrenciden 12'sinin tercihleri internete girilebilmiş. Üç yetkili nöbetleşe kendi evlerinden gece yarısı internete girip kayıt yapmaya çalışıyor. Dört gecedir uykusuz olduğunu söyleyen bir öğretmen, altyapı olmadan internetten tercih yapılamadığını söylüyor.

Dershaneler de şaşkın
Dershanelerde ise yoğunluk sürüyor. Murat Dershanesi Rehberlik Öğretmeni Emel Tezelli, günde 30 öğrenciye tercihte yardımcı olduğunu belirterek, "Kılavuzların basılı şekilde öğrenciye verilmemesi büyük yanlış. Kılavuz internette deniyor. Ben bile şaşırıyorum, çocuklar nasıl şaşırmasın" diyor. Yavuzlar Dershanesi Müdürü Alev Solmaz da, tercih yapmak için günde 40 öğrencinin geldiğini belirterek, sürenin uzatılmasını istiyor.

Veliler öfkeli
21 Temmuz'dan beri beş kez tercih listesini değiştirdiğini söyleyen veli Emine Aktı, "Bakanlık birkaç gün önce öğrencilerin yüzdelik dilimlerini açıkladı. Okullardan alınabileceği söylendi. Okulda akşama kadar bekledim. Böyle bir durumdan kimsenin haberi yok. Şimdi de internette sorun var" diye konuşuyor.
Veli Gülümser Yüksekbaş da bakanlığa öfkeli: "Dershane olmasa tercih yapamazdık, bunalıma girerdik. Okulda da sistem çöktüğü için iş yapılamıyor."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber