Askerî mahkemede subay üye yer almasın

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan değişiklik sebebiyle yargı bağımsızlığı tartışılırken emekli Askerî Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ, askerî hakimlerin de bağımsızlıklarının sağlanmasını istedi.

Askerî yargıda köklü değişiklikler yapılması yönünde somut öneriler sunan Demirağ, Türkiye Barolar Birliği Dergisi'nde yayımlanan makalesinde, askeri hakimlerin statülerinin, bağımsızlıkları sağlanacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor. 82 sayfalık kapsamlı makalesinde konuyu mercek altına alan Demirağ, askeri mahkemelerdeki subay üyenin mahkeme heyetinden çıkarılması, hakimlerin terfi ve disiplin işlerinin bağımsız bir kurul tarafından yapılması, general ve amirallerin Askeri Yargıtay'da yargılanması gibi önerilerde bulunuyor.

Askeri mahkemeler iki askeri hakim ile bir subay üyeden oluşuyor. Genelkurmay Başkanlığı teşkilatındaki askeri mahkeme ise general ve amiralleri yargıladığı zaman üç askeri hakim ve iki general veya amiralin katılması ile yargılama yapıyor. Askeri Yargıtay'da üye ve başkan olarak uzun süre görev yapan Demirağ, subay üyenin hakim güvencesine sahip olmadığına işaret ediyor. Bu üyelerin mahkeme heyetinden çıkarılmasını isteyen Demirağ, bunun gerekçesini şöyle açıklıyor: ?Statüsü itibarıyla tamamen yürütme organının emrinde bulunan ve hakim güvencesine sahip bulunmayan subay üyenin cezalandırılma korkusu olmasa bile tayin veya düşük sicil endişesiyle komutanın etkisi altında kalarak hareket etmesi az da olsa ihtimal dahilindedir. Subay üye etki altında kalmamış olsa bile onun statüsü bu konuda kuşku duymak için yeterli bir nedendir.?

Askerî hakimlere tanınan güvencenin yetersiz olduğunu belirten Demirağ, atama, terfi ve disiplin işlemlerinin bağımsız bir kurul tarafından yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydederek, ?Askerî Hakimler Yüksek Kurulu' oluşturulmasını önerdi. Demirağ, bu yetkinin içinde Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nden üyelerin de yer alacağı mevcut Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na da verilebileceğini ifade ediyor. Demirağ, askeri yargıda mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlerin tarafsızlığına ilişkin sorunların devam etmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine olumsuz kararların çıkacağına dikkat çekiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber