Kırklareli'nin Vize ilçesi Trakya'nın ilk 'sakin şehri'

Kırklareli'ye bağlı Vize ilçesinin Uluslararası Sakin Şehirler (Cittaslow) Birliği'ne yaptığı başvurunun kabul edildiği bildirildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2012 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, ilçenin sakin şehirler ağına katılmasını onaylayan kararın 2 Haziran 2012 tarihinde Avusturya'nın Enns kentinde düzenlenen Cittaslow Koordinasyon Komitesi toplantısı sırasında açıklandığını belirtti.

Alınan bu kararla birlikte Vize'nin, Türkiye'nin sekizinci, Trakya'nın ise ilk sakin şehri olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: Geçmişiyle başkent, tarihiyle kalekent, dokusuyla müzekent, bozulmamış doğasıyla doğakent unvanlarını taşıyan Vize şimdi de ?sakin şehir' unvanına kavuştu. Belediyemizin öncülüğü, Kırklareli Valiliği ve Vize Kaymakamlığı'nın desteği ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonuyla başlatılan Vize'nin ?Sakin Şehir' olma süreci nihayet mutlu sona ulaştı. Vize'nin, küreselleşme sürecinin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzlarını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek üzere kurulan ve asıl adı ?Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı? olan Uluslararası Sakin Şehirler Birliği'ne üyelik başvurumuz kabul edildi. İnsan sağlığını tehdit eden her tür kirlilikten arınmış, kendine has kültürel dokusu ve geleneksel yaşam tarzıyla ön plana çıkmayı hedefleyen ilçemiz, ?Sakin Şehir' kavramının içeriğini dolduran özellikleriyle hak ettiği unvana sahip olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün'de ??Vize'nin adaylık dosyasının hazırlanmasında Kırklareli Yatırım Destek Ofisimizin de önemli katkılarıyla yer almış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Vize'nin bu unvanla birlikte sahip olduğu turizm potansiyelini çok daha iyi biçimde kullanabileceğine ve ekonomik anlamda önemli bir fırsat yakalayacağına inanıyorum.''dedi.

Genel Sekreter Üstün, ajansın Vize'nin sakin şehir yolculuğuna başvuru süreci dışında destek mekanizmaları ile de mali anlamda yardımcı olduğunun altını çizdi. Üstün, Vize'nin sakin şehir üyeliğine katkıda bulunan ?Vize Sokak Sağlıklaştırma' ve ?Antik Dönem Trak Köyü Canlandırma' projelerinin ajansın sağladığı yaklaşık 500 bin TL'lik mali destekle yürütüldüğünü hatırlattı.

SAKİN ŞEHİR NEDİR?

Vize için yeni bir kalkınma modeli olan 'Sakin Şehir' hareketi, küreselleşen dünyada birbirinin kopyası haline gelen kentlerin aksine yerel değerlerini yaşatan ve onu başkalarına tanıtan kentleri ön plana çıkarmayı amaçlıyor. İnsan sağlığını tehdit eden tüm unsurların kent yaşamından silinmesini ve temiz bir çevre ile sağlıklı beslenmenin yaygınlaştırıldığı kentlerin oluşturulmasını destekleyen hareket, kentleri bu yönde çalışmaya teşvik ediyor. 'Sakin şehir' üyeliği için çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite için teknoloji ve tesisler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık gibi kriterler aranıyor.

Salyangoz amblemi ile tanınan sakin şehirlerin büyük bölümü İtalya'da yer alırken salyangoz amblemi taşımaya hak kazanan şehirlerin sayısı tüm dünyada da giderek artıyor. Daha önceden birliğe kabul edilen Muğla-Akyaka, Çanakkale-Gökçeada, Aydın-Yenipazar, Sakarya-Taraklı ve İzmir-Seferihisar'dan sonra Ordu-Perşembe ve Isparta-Yalvaç ile birlikte Vize'nin de birliğe katılmasıyla Türkiye'deki sakin kentlerin sayısı da sekize çıkmış oldu.

Vize'de bundan sonraki süreçte sakin şehri bütünleyen yavaş yiyecek (doğal ve yerel yiyeceklerin teşviki, organik tarım uygulamaları, geleneksel yemek eğitimi uygulamaları) kavramının kentte yer etmesi için de çalışmaların yürütüleceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber