Başbakan talimat verdi, eşdeğer ilaç listeleri teke inecek

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her kurumun farklı eşdeğer ilaç listesi kullanması nedeniyle yaşanan sıkıntılar, Maliye, Çalışma ve Sağlık Bakanlıkları'nı harekete geçirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmayla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyeleriyle Yeşil Kart mensupları için tek eşdeğer ilaç listesi oluşturulacak. Böylece tüm vatandaşlara hangi sosyal güvenlik kuruluşuna üye olduğuna bakılmaksızın aynı ilaçlar verilecek. Eczanelerde yaşanan karmaşa da ortadan kaldırılacak. Ön çalışması başlatılan yeni uygulamanın 2006 yılına yetiştirilmesi amaçlanıyor. 2004 yılı başında hayata geçirilen eşdeğer ilaç uygulamasında devlet, aynı etken maddelere sahip ilaçlardan en ucuzunu ödüyor. Hekim pahalı ilacı yazsa bile eczanelerde devletin ödediği daha ucuzu veriliyor. Ancak sağlık hizmeti sunan her sosyal güvenlik kuruluşunun farklı bir eşdeğer ilaç listesi bulunuyor. Emekli Sandığı'nın eşdeğer kabul ettiği bir ilaç SSK ya da Bağ-Kur'un listesinde yer almazken, SSK'nın ödediği bir ilacı diğer kurumlar ödemeyebiliyor. Bu sebeple eczanelerin reçetedeki her ilacı vatandaşın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kuruluşunun ilaç listesinden tek tek kontrol etmesi gerekiyor.

Farklı ve karmaşık ilaç listeleri vatandaş kadar eczacıların da tepkisini çekiyor. Uygulamada bazı sıkıntılara sebep olan eşdeğer ilaç sistemi, kamuya önemli oranda tasarruf ettiriyor. Pahalı ilaç yerine ucuzunu tercih eden devletin 2004 yılında 400 milyon dolardan fazla tassaruf sağladığı tahmin ediliyor. Eşdeğer ilaç sisteminin devamından yana olan Maliye Bakanlığı, uygulamadaki aksaklıkları gidermek için harekete geçti. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı yetkilileriyle Sağlık Bakanlığı bürokratları eşdeğer ilaç listelerini birleştirip teke indirmek için ön çalışma başlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber