Terörle 'sivil' mücadele paketi yolda

Haber Giriş : 31 Temmuz 2005 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şahin, "Sayın Başbakan, en geniş çaplı araştırmayı yaptırıyor. Terörün kaynak bulduğu ortam tespit edilecek. Büyük bir ekonomik hamleyle, terör bataklığı kurutulacak"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamaların arasındaki bir bölüm dikkat çekiciydi. Erdoğan "Güneydoğu'ya yeteri kadar ilgi göstermediği" yönündeki eleştirilere tepki gösterirken, satır arasında aslında, bu konuda yakında somut adımlar atacaklarının işaretlerini veriyordu. Tayyip Erdoğan'ın üstü kapalı şekilde sözünü ettiği, "Güneydoğu ve terör" konusunda yakın tarihin en kapsamlı "sivil tedbirler paketi". Söz konusu olan çalışmayı, "Terörle sivil mücadele paketi" olarak adlandırmak mümkün. Hedef, klasik tabirle, "bataklığı kurutmak". Yani bölgede terörün kaynak bulduğu ortamı tüm boyutlarıyla tespit ettikten sonra bu durumu doğuran ve destekleyen koşulları yok etmek.

ÖZEL BiR ŞİRKET ÇALIŞIYOR
Ankara'da henüz birçok bakanın dahi haberdar olmadığı gelişmenin ayrıntıları şöyle: Başbakan Erdoğan, bir süre önce "Güneydoğu ve terör" konusunun her boyutunu, bütün detaylarıyla içeren bir çalışma yapılması talimatını verdi. Bu iş için uzman bir araştırma şirketi görevlendirildi. Söz konusu şirket, halen süren kapsamlı araştırmanın sonunda, Başbakan'a, "Tespitler" ve "Çözüm Önerileri" başlıklı iki rapor sunacak. "Tespitler" bölümü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki mevcut ekonomik, demografik, siyasal, sosyal ve güvenlik durumunun ayrıntılarını içerecek. Bu raporda; Geçici Köy Koruculuğu sisteminden halkın gelir kaynaklarına, terör örgütü PKK'nın il ve ilçe merkezlerinde yürüttüğü psikolojik taktiklerden DEHAP'lı belediyelerin icraatlarına, sınır bölgelerindeki kaçakçılık faaliyetlerinden bölge insanının güvenlik güçleriyle ilişkilerine, yöre halkının Ankara'ya bakışından dernek, vakıf ya da NGO'lar (Sivil Toplum Örgütleri) eliyle bölgede faaliyet gösteren "yabancılar"a kadar birçok başlık yer alacak. "Çözüm Önerileri" kısmında ise terörün kaynak ve destek bulduğu koşulların ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemler, günlük yaşama dair atılması gereken adımlar, sosyo-ekonomik yapıdaki bozuklukların onarılmasını sağlayacak yapısal ve yasal değişiklikler, bölge halkının güvenlik kuvvetleri ve devlet birimleriyle münasebetlerinin iyileştirilmesi, PKK'nın kendine destek yaratmak için yürüttüğü propaganda faaliyetlerin önüne geçilmesi ve terörü marjinalleştirecek tedbirlerin hayata geçirilmesi gibi maddeler bulunacak.

FARKLI BİR ÇALIŞMA
Bu bilgileri aldıktan sonra, konuyla ilgili olarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in bilgisine başvurduk. - Sayın Şahin, görünen o ki sessiz sedasız ama çok ciddi bir çalışma sürüyor... - Murat Bey, Sayın Başbakan henüz bizlerle somut olarak paylaşmış, bizlere net bilgiler vermiş değil bu konuda. Ancak kendisinin bir süre önce, kapsamlı bir araştırma için talimat verdiğini ve tafsilatlı bir sonuç raporu beklediğini biliyorum. Sayın Başbakan, bugüne kadarki en geniş çaplı araştırmayı yaptırıyor. Yakında sonuçlanacağını tahmin ediyorum. - Kim yapıyor efendim bu araştırmayı? - Bu konularda kendini ispat etmiş bir şirket - Hangi şirket bu? - Bunu söylemem uygun olmayabilir. Ama şu kadarını ifade edebilirim; daha önce bir üniversitemizle bağlantılı çalışan, alakalı olan, bu konularda kendini kanıtlamış özel bir şirket. - Peki tam olarak nedir bu çalışmanın çerçevesi? - Birçok başlık olacak. Terör ve bu bağlamda bölge halkının içinde bulunduğu koşullar, yaşam şartları, ekonomik, sosyal, psikolojik ortam gibi konular... - Sayın Bakan, geçmişte de benzer çalışmalar yapıldı, birçok paket açıldı ama sonuç ortada... - Murat Bey, bu defaki tahmin ediyorum öncekilerden farklı bir çalışma olacak. Yani bu sefer her boyutuyla tatmin edici, çok geniş kapsamlı bir adım olacak. - Araştırma bitince ne olacak? - Zannediyorum Sayın Başbakan bu kapsamlı araştırmanın sonuçları ortaya çıktıktan sonra, bir plan çerçevesinde bir çalışma başlatacak ve ilgili birimlere talimatlarını verecektir. - Anladığım kadarıyla bu çalışmanın asıl hedefi, terörün kaynak bulduğu ortam ve koşulları tespit edip ortadan kaldırmak, öyle mi? - Evet öyle diyebiliriz. Zaten asıl önemlisi de bu. O bölgede yıllardır yaşanan gerçekleri değiştirmeyi hedefleyen, çok önemli ve çok geniş bir adım atılacak.

AB'YE DE CEVAP OLACAK
"Güneydoğu ve terörle sivil mücadele paketi" nin açılmasının zamanlaması da önemli... Bilindiği gibi Avrupa Birliği (AB), Türk Hükümeti'nin Doğu ve Güneydoğu'ya gereken ilgiyi göstermediği görüşünde. AB üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri bölgeyle yakından ilgilenmediği gerekçesiyle, doğrudan Başbakan Erdoğan'ı eleştiriyorlar. Erdoğan'ın "Güneydoğu paketi"ni, 3 Ekim'e yakın bir tarihte açarak AB'ye de somut bir cevap ve mesaj vereceği tahmin ediliyor.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber