Hoca'nın maya çaldığı gölün suyu azalmaya devam ediyor

Konya'nın Akşehir ilçesinde Nasreddin Hoca'nın ?Ya tutarsa' diyerek maya çaldığı Akşehir Gölü'ndeki su miktarı, kuraklık ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle her geçen gün azalmaya devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl 5-10 Temmuz tarihlerinde 53.'sü düzenlenen Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri'nde temsili Nasreddin Hoca Deniz Oral, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet göle maya çalmıştı. Başta Hoca'nın ve Bakan'ın en büyük dilekleri gölün suyla dolması ve kuraklığın yaşanmamasıydı. Bu kapsamda göle maya çalındı. Ancak artan sıcaklar, yağışların azlığı bu doğal faktörlerinin yanında eldeki mevcut suyu verimli kullanılamamasından ötürü göl adeta kuraklığın eşiğine geldi. Daha önceki anma etkinliklerinde gölün kuruması nedeniyle suni bir havuza maya çalınmıştı.

Akşehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birliği Müdürü Yahya Yıldız, gölün kurumasında sadece kaynakların kuruması ve kurak geçen mevsimlerin değil, tarımsal faaliyetler ve meyvecilik nedeniyle mevcut su kaynaklarının azalmasının da etkili olduğunu kaydetti. Yıldız, "Bölgede bulunan ruhsatlı ve ruhsatsız kuyulardan çekilen sular bilinçsizce salma sulamaya konu edilmiştir. Böyle olunca da yağmurlama ve damla sulama ile yüzde 50 tasarruflu sulanacak alanlar bilinçsiz bir şekilde sulanmaktadır. Bu da göllerin kurumasının yanı sıra yer altı sularının azalmasına sebep oluyor. Çiftçinin bu tutumu gölü bu noktaya getirmiştir.? dedi. Kurum olarak bir takım projeleri olduğunu, bunları hayata geçirmek için uğraştıklarını kaydeden Yıldız, "Damla sulama sistemini çiftçimize aşılamaya çalışıyoruz, bir bilinç kazandırmaya uğraşıyoruz.? diye belirtti.

Meşhur Akşehir kirazı adıyla bilinen aromalı kirazın lezzeti bu göl sayesinde sağlandığını aktaran Yıldız, gölün kurumasıyla kiraz yetiştiricileri bu etkenden son zamanlarda faydalanamadıklarını ve kiraz üretiminin istenildiği ölçüde olmadığını ifade etti. Akşehir Gölü'nü kaderine terk etmeyeceklerini belirten Yıldız, ?Biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çiftçiye gereken bilgileri vereceğiz. Gerisi bize bu konuda destek verecek olan bakanlıktır.? diye konuştu.

?KURUYAN GÖLÜN ÇEVREYE ZARARI YOK?

Gölün kuruması sonucu çevreye zarar veren yeraltından çıkan gaz kokusunun olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi: "Kesinlikle öyle bir durum söz konusu değil. Akşehir Göl'ünün kuruması sonucu kuş ölümlerinin olduğu, bir takım tahribatların olduğu iddiaları var. Ben onlara katılmıyorum. Gölün çevreye zararı yok.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber