'Toplu sünnet şölenlerinde ?gösteri' önem kazanıyor, özen unutuluyor'

Yaz aylarıyla birlikte erkek çocuk ebeveynlerini sünnet telaşı sardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sünnetin cerrahi bir müdahale olduğunu hatırlatan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mesut Yeşil, toplu sünnet törenlerinde gösterinin ön plana çıkmasına rağmen gerekli özenin gösterilmediğini savundu. Dr. Yeşil, ?Sünnet; mutlaka deneyimli, uzman kişilerce yapılmalıdır. Toplu sünnet şölenleri sırasında gösteri önem kazanır ve sünnetler aceleye getirilerek sayı ön plana çıkar. Bu tür toplu sünnetler sonrasında çocukların birçoğunda ciddi komplikasyonlar görülür.? dedi.

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Op. Dr. Mesut Yeşil, çocuklarda 3 -5 yaş arasının ?Fallik Dönem' olduğundan bu dönemde sünnet yapılmamasının tavsiye edildiğini kaydetti. Yine de bu dönem sünnet yaptırılması isteniyorsa genel anestezi veya sedasyonla yapılmasının uygun olduğunu anlatan Op. Dr. Yeşil, şunları söyledi: ?Modern tıbbın gereği olarak cerrahi her türlü müdahalede olduğu gibi sünnetin de cerrahi koşulların olduğu ameliyathane ortamında yapılması gerekmektedir. Enfeksiyon riski ve gerekli müdahalelerin yapılabilmesi açısından bu son derece önemlidir. Sünnet olacak çocukların gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra hazırlanarak ameliyathaneye alınması komplikasyonlardan korunma açısından en önemli adımlardan birisidir. 6 aya kadar olan bebekler dışında tüm çocukların aslında bir kontrendikasyon yoksa uyutularak (genel anestezi altında) sünnet olmalarında fayda vardır. 6 ay öncesinde penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Sünnet, çocukların psikolojisi için mutlaka sedo-anestezi altında yapılmalı. Çünkü lokal anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalkmakta ancak çocuk dokunma ve çekme hareketlerini hissettiği için psikolojik olarak olumsuz etkilenmektedir.?

Özellikle halk arasında anestezi uygulamaları konusunda ciddi bir ön yargının bulunduğuna işaret eden Dr. Yeşil, sünnet sırasında uygulanan anestezinin daha çok ?sedasyon' adı verilen, normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir işlem olduğunu söyledi. Yöntemle, tam manası ile derin bir uyku hali sağlandığını anlatan Op. Dr. Yeşil şöyle devam etti: ?Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden anestezi riski de son derece düşüktür. Çocuklara verilen sedo-anestezi sonrası ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren doktor tarafından daha özenle yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.?

"LAZERLE SÜNNET ALDATMACADIR"

Op. Dr. Mesut Yeşil, hatalı sünnette ortaya çıkabilecek sorunlar arasında, ?Kanama, idrar kanalı ağzında (mea) darlık gelişmesi, penisin ya da penis başının yanlışlıkla kesilmesi, iltihap gelişmesi, idrar yapamama, idrar kanalı (uretra) travmasına bağlı fistül gelişmesi, Gangren, idrar kanalı ağzında iltihap ve darlık gelişmesi' olduğunu söyledi.

Op. Dr. Yeşil, halk arasında yaygın kullanılan ?lazerle sünnet'in tamamen bir aldatmaca olduğunu ileri sürdü. Dr. Yeşil'e göre; kullanılan cihazın lazerle uzaktan yakından ilgisi yok. Kullanılan cihazın ?koter' aleti olduğunu bunun da dokuları yakarak kestiğini belirten Yeşil, dokuların yanarak kesildiği için, sünnet sonrasında kanama olmamasının bir avantaj olabileceğini; ancak sonrasında iyileşme sürecinin son derece ağrılı olacağını ve enfeksiyon başta olmak üzere birçok komplikasyona sebep verebileceğini öne sürdü.

TOPLU SÜNNETLERDE GÖSTERİ ÖNE ÇIKIYOR

Op. Dr. Mesut Yeşil, dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise yine yaz aylarında bir gösteri ve şölen havasına bürünmüş ?toplu sünnet' olduğunu söyledi. Sünnet bir bireye yapılan ciddi bir cerrahi işlem olması nedeniyle, özenle ve dikkatle yapılması gerektiğini kaydeden Yeşil, bu konuda da şunları ifade etti: "Toplu sünnet şölenleri sırasında gösteri önem kazanır ve sünnetler aceleye getirilerek ?kantite (sayı)' ön plana çıkar. Bu tür toplu sünnetler sonrasında çocukların birçoğunda ciddi komplikasyonlar görülür. Sünneti yapan ne kadar tecrübeli ise ve sünnet ne kadar donanımlı, steril şartlarda yani ameliyathane ortamında gerçekleştirilirse, o kadar az sorun ortaya çıkar ve sonuç da o kadar yüz güldürücü olur. Doğru sünnet; cerrahi, asepsi ve antisepsi kurallarına uyularak, ameliyathane koşullarının sağlandığı, deneyimli, eğitimli ve uzman kişiler tarafından yapılan sünnettir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber