Adli tatil kısalınca hakimler bu kez rapor almaya başladı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, yargının işleyişini hızlandırmak için yasa değişikliğiyle 45 günlük adli tatili 10 gün kısalttı. Ancak bu yıl ilk defa hayata geçirilen uygulama hiçbir şeyi değiştirmedi. 10 gün kısaltılarak 1 Ağustos'ta başlatılan adli tatil öncesi birçok hakim izin veya sağlık raporu alarak tatile çıktı.

Bu sebeple duruşmalar yapılamadı. Tatilin kısaltılmasının faturası ise duruşmaları takip eden vatandaşlara çıktı. Adliyelere gelenler daha mahkeme salonuna bile girmeden duruşmanın 5-6 ay sonrasına ertelendiğini öğrendi. Birçok avukat duruşmalara giderken ?ya hakim yoksa' korkusu yaşadı. 1927 yılında ?hasat zamanında tarımda çalışan insanların ürünü tarlada bozulmasın, vatandaş işini gücünü bırakıp adliyelerde uğraşmasın? diye uygulamaya konulan adli tatilin kısaltılmasını değerlendiren avukatların ortak düşüncesi, ?Hiçbir şey değişmedi, yargının işleyişi hızlanmadı.' şeklinde. Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Önder Yılmaz, hakimlerin eski alışkanlıklarını bırakmalarının uzun zaman alacağını söylüyor.

İstanbul Barosu'nun Sirkeci bölge temsilcisi Atilla Erdoğmuş, Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcıların iznini düzenleyen genelgesinin dikkate alınmadığını öne sürüyor. Sağlık raporu yoluyla izne çıkılması halinde bakanlığın da yapacak bir şeyi olmadığını kaydeden Erdoğmuş, hakimlerin bu şekilde yasaya karşı kılıf uydurduğunu ileri sürüyor. Erdoğmuş, Türkiye'nin her yerinde aynı durumun yaşandığını belirterek, ?Bırakın 35 adliyesi olan İstanbul'u, Ceyhan'da birkaç tane mahkeme var, oradaki hakimler de izinliydi. Adli tatile yakın dönemlerde duruşmalara kaygı ve korkuyla gidiyoruz. ?Acaba hakim izinli mi, raporlu mu?' diye. Erken izne çıkma yargıda kambur üstüne kambur oluşturuyor.? diye konuşuyor.

İstanbul Barosu'nun Şişli bölge temsilcisi 20 yıllık avukat Uğur Poyraz, mesleğine başladığından beri aynı problemleri yaşadığını, adli tatilin 35 güne indirilmesinin hiçbir değişiklik yapmadığını dile getiriyor. ?35 güne indirildi; ama adli tatil Türkiye'de fiilen 80 gün uygulanıyor.? diyen Poyraz, yargının sorunlarının hakim, savcı, personel sayısının artırılması, bina, araç yeterliliğinin sağlanması yoluyla giderileceğini bildiriyor. İstanbul Barosu'nun Bakırköy temsilcisi Mukadder Özkeleş, hakimlerin izne çıkmasıyla Ağır Cezalarda heyetlerin oluşmadığını, tutukluların mağdur olduğunu söylüyor. En büyük zararı vatandaşın gördüğünü belirten Özkeleş, müvekkillerine sağlıklı bilgi veremediklerini, yaşlı, çocuklu insanların ifade vermek için boşuna geldiklerini, çoğu zaman kapıdan geri döndüklerini ve zaman zaman müvekkilleri tarafından ?hakim yokken niye duruşma günü aldınız' diye beceriksizle addedildiklerini anlatıyor.

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Önder Yılmaz, son bir haftada gittikleri duruşmalarda hakimin olmadığını ve davaların devamlı ertelendiğini dile getiriyor. Yılmaz, şöyle konuşuyor: ?Adli tatil başlamadan hakimler tatili başlattı. Hakim yok, daha ilk duruşmayı yapmadan davanın Şubat 2006'ya ertelendiğini gördüm. Hakimler izin, rapor alıp tatile gidiyor. Adli tatil daha kısa olmalı.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber