Ramazan topunun yerini ses bombası aldı

Bursa'da Osmanlı'dan bu yana geleneksel hale gelen Ramazan topunun yerini ses bombası aldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmanlı'dan bu yana sahur ve iftar vakitlerini duyurmak için 11 ayın sultanı Ramazan ayında kullanılan geleneksel Ramazan topu tarih oldu. Tophane sırtlarından asırlardır atılan Ramazan topu uygulaması yerini, gelişen teknoloji ile birlikte ses bombasına bıraktı. Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak uygulamada olan Ramazan toplarının içerisine doldurulan parça bezler, topun içine doldurularak patlatılıyordu. Topun içine doldurulan bezlerin etrafa saçılarak kirliliğe sebep olması nedeniyle yerine ses bombası uygulaması başlatıldı. Ses bombası, iftar ve sahur vakitlerinde bir itfaiyecinin kontrolünde patlatılıyor.

Eski topların hemen önünde patlatılan ses bombası vatandaşların ilgisini çekerken, eski toplar ise turistik gezi yapanların fotoğraf çektirdiği araçlar haline geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, "Osmanlı'dan günümüze kadar Ramazanlar'da iftar ve sahur vakitlerini duyurmak için haber vermek için eskiden dökümden yapılmış savaş topları patlatılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ile artık belediyelerde bu gibi hizmetler ses bombaları ile yapılmakta. Özellikle top atışlarında çaputun sağa sola düşmesi ile bir takım yerlere takılması çevre kirliliğine yol açıyordu. Bu ses bombası parça tesiri olmadığı için 60-70 metre yükseklikte patlamak suretiyle 10 kilometre uzaklıktan duyulabiliyor" dedi.

Vatandaşlar ise, ses bombası uygulamasının çevre kirliliğini önlediğini belirterek, "Ses bombası uygulaması çevreyi koruma adına güzel bir uygulamadır. Fakat geleneksel Ramazan topunun o tok sesini özledik. Ses bombası Ramazan topu ile aynı tadı vermiyor" diye konuştular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber