Ramazan'da ağız sağlığını ihmal etmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 23:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özel Dentatürk Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi periodontoloji uzmanı Burcu Çetinkaya, Ramazan ayında sahurdan iftara kadar geçen uzun sürede dişler fırçalanmadığında ağızda kolayca üreyen bakterilerin diş çürükleri, dişeti sorunları ve ağız kokusunu artırdığını söyledi.

Ramazan ayına girdiğimiz bugünlerde değişen beslenme alışkanlıkları, ağız ve diş bakımına da ayrı bir önem verilmesini beraberinde getiriyor.

Periodontoloji uzmanı Burcu Çetinkaya, Ramazan ayında oruçluyken ihmal edilen ağız ve diş bakımının vücuttaki diğer organları da etkileyebileceğini kaydetti. İftar ve özellikle sahurda yemek yendikten sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, aksi takdirde gün içinde çevreyi rahatsız edebilecek ağız kokusu ile karşılaşılabileceğini belirtti.

Çetinkaya, şöyle konuştu: ?Ramazan döneminde tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Bu da, zaten var olan ağız kokusunun şiddetini artırır ve çevreyi rahatsız edecek boyutlara ulaştırır. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur."

Ramazan ayında tüketilen besinler açısından lif yönünden zengin besin maddelerinin diş sağlığı için önemli olduğuna işaret eden Çetinkaya, ?İftar ve sahurda yapılan yanlış beslenme alışkanlıkları bir yandan zararlı besinlerin dişte oluşturduğu hasarları artırırken, diğer yandan tükürüğün kalitesini ve savunma gücünü düşürerek ağız hijyenini bozar.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber