Maliye Bakanlığı (BUMKO), kurumların sorularına 6 ay sonra cevap veriyor

Şöyle düşünelim... Bir kurumda yöneticisiniz. Bir sorunla karşılaştınız ve tereddüt yaşıyorsunuz. Konu, mali bir konu olduğu için de Maliye Bakanlığına görüş soralım dediniz. Görüş sorduğunuz konu binlerce personeli ilgilendiriyor. Normal şartlarda başka bir kurum olsa, 1 ay içinde cevap beklersiniz. Ancak Maliye Bakanlığına bağlı BUMKO 6 ayda cevap vermez. Sayın Mehmet Şimşek'in bu soruna eğilmesi gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı bürokrasisi çözüm üretmede niçin isteksiz?

Kamu kurum ve kuruluşlarının en fazla sıkıntı çektiği kurumların başında Maliye Bakanlığı gelmektedir. Kmu kurumları karşılaştıkları bir sıkıntı için bu Bakanlığa soru sorar ancak, bazı hallerde cevap verme zahmetine dahi girilmez. Ya da cevap aylar sonrasına kalmaktadır. Bu durumla ilgili olarak da hiç kimse hesap sorma noktasında değildir. Sorulsa da sonuç değişmemektedir.

Bu bağlamda memurlar.net olarak bu sorunu gündeme taşıma ihtiyacı duyduk. Bahsettiğimiz sorun kamu kurumlarının sıkıntıya düştüğü konulardır ve kamu kurumlarının çözüm için uğraştığı sorunlardır. Yani bahsettiğimiz sorunlar kişilerin sorunlarından ziyade kurumların sorunlarıdır. Esasen konunun çok basit bir cevabı olmasına rağmen Maliye Bakanlığının bu soruna niçin eğilmediğini de doğrusu merak ediyoruz.

Kamu kurumlarının sorduğu sorular ve bu sorulara verilen cevaplar Maliye Bakanlığının internet sitelerinde yayımlanarak sorunun çözümü oldukça basittir. Ancak, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün internet sitesine girip (www.bumko.gov.tr) adresinde yer alan sık sorulan sorulara girmeye çalıştığınız da sizlerle alay edildiğini göreceksiniz. Çünkü, hiçbir soru ve cevap yoktur.

Bizler bu sorunu gördüğümüz için Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne harcırahla ilgili kamu kurumlarının sordukları sorular ve alınan cevapları Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde talep ettik. Ancak, cevap alamadık. Amacımız bu soru ve cevapları yayımlayarak kamu kurumlarının ve personelin sorunlarına çözüm üretmekti.

Benzer bir konuda, denklikle ilgili sorular ve cevapları YÖK'den talep ettik ve YÖK hiçbir tereddüt göstermeden bize denklikle ilgili soruları ve cevapları gönderdi ve önemli bir hizmete vesile oldu. Bizler bu bilgileri para karşılığı satmıyoruz. Yaptığımız sadece bunları yayımlayarak önemli bir sorunu çözmekti ve nitekim de öyle oldu. Bu yöntemle önemli bir kamu hizmeti sunduğumuzu da düşünüyoruz. YÖK soru ve cevapları bizlere vermeyerek kendisi de yayımlayabilirdi ama bizlere vermede hiçbir mahzur görmedi. Burada önemli olan husus bilgiye ulaşmada engellerin kaldırılmasıdır. Önemli olan bilginin birileri tarafından yayımlanmasıdır. İllaki bize verin demiyoruz. Ama bilgiye ulaşımdaki engeli kaldırın diyoruz.

Bizler Maliye Bakanlığının da aynı duyarlılığı göstereceğini ümit ediyoruz. Personel konularındaki sık sorulan soruların ve cevapların yayımlanmasını talep ediyoruz ki kamu kurumları benzer sorunlar için Maliye Bakanlığında sıraya girmesin. Şayet verdiğiniz cevaplarda kurumdan kuruma değişiklik varsa cevapları yayımlamanız da elbette sıkıntı duyabilirsiniz. Ama böyle bir durum yoksa soruları ve cevapları yayımlayarak kamu kurumlarını ve personeli rahatlatmakta niçin cimri davranılır ki!

Bu arada Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Hizmet Standartlarına baktığımızda yukarıda açıklamaya çalıştığımız konuya ciddi bir destek geldiğini görüyoruz. Standartlara bakıldığında sorunun aslında ne kadar ciddi boyutta olduğu görülecektir. Standartlarda sadece üç hizmet için standart belirlendiğini görüyoruz. Bu Genel Müdürlüğün yaptığı üç tane hizmet için standart belirmesini doğrusu anlamak mümkün değildir. Bu standartları okuyanlar bu Genel Müdürlüğün sadece üç tane hizmet yaptığını zannedeceklerdir ki bu doğru değildir.Görünen o ki bu Genel Müdürlük standartları pek sevmiyor ve kendisini de bağlamak istemiyor.

Sayın Maliye Bakanının ve Müsteşarının konuya eğileceğini ve basit bir talimatla sorunu çözeceğini düşünüyoruz. Kamu kurumlarının çok gerisinde bir hizmet sunmanın bu kuruma yakışmadığı belirterek Maliye Bakanının inşallah bürokrasiye söz geçirerek sorunu çözeceğine olan ümidimizi koruduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber