Bitlis'de kalorisi düşük kömürlerin kullanımı yasak

Bitlis'te Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından, fiyatı ucuz ve kalorisi düşük taş kömürlerinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle kullanımı yasaklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İl Müdürü Hakan Gür, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsiminin en büyük sorunlarından birisinin hava kirliliği olduğunu ve bunun için gerekli tüm önlemleri almaya çalıştıklarını söyledi.

Hava kirliliğine neden olan faktörlerin en önemlisinin ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar olduğunu kaydeden Gür, "Hava kirliliğinin kontrolü ve önlenmesi konusunda yayınlanan genelgede, sınır değerinin aşıldığı il ve ilçeler, sınır değerinin aşılmadığı il ve ilçeler olmak üzere sınıflandırma yapılmıştı. Bu sınıflandırmaya göre Bitlis merkez ve Tatvan ilçemiz birinci sınıf kirlilik alanında bulunmakta. Diğer ilçeler ikinci grupta yer almakta. Kent merkez ve ilçelerde kirlilik derecesine göre, kömürlerin kullanılması gerekir. İkinci derecede kullanılan kömürler, birinci grupta kullanılmayacak. Bu tür kömürlerin il merkezi ve Tatvan'da kullanılması yasaklandı. Aynı zamanda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından, vatandaşa dağıtılacak olan kömürlerin il ve ilçelere göre ihalesi yapılmalı" dedi.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü olarak bu konuda denetleme yapacaklarını belirten Gür, vatandaşların sağlığı ve hava kirliliğinin önlenmesi yönünde halktan destek beklediklerini kaydetti.

Gür, şöyle devam etti:

"Bu konuda vatandaşımıza çok önemli görev düşüyor. Temiz bir çevre ve sağlıklı ortamda rahat nefes alabilmek için kullanacağımız katı yakıt maddesini çok iyi seçmeliyiz. Çünkü kış mevsiminde ısı veren kömür kütlesinin büyüklüğüyle alakası yok. Kalorisi düşük 2 bin kalorigram kalitesiz kömür yerine, bin 200 kalorigram kaliteli kömürle daha iyi ısınabileceğimizi unutmamalıyız. Daha az bedel ödeyerek, daha iyi ısınabiliriz. Ayrıca il genelinde yapılacak kömür ihalelerinde İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri'nden alınan uygunluk belgesinin hassasiyetle aranması gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber