Ankara Shopping Fest'te en çok yabancı turistler alışveriş yaptı

Ankara Shopping Fest'te (Alışveriş Festivali) en çok alışverişi yabancı turistler yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 14:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Festival süresince Başkent'e gelen turistler hem tarihi ve turistik yerleri gezdi hem de bol bol alışveriş yaptı. Yabancı turistlerin alışverişleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 900'leri aşan oranda arttı.

Türkiye'de ikamet etmeyen yolcular yurtdışına çıkarken satın aldıkları ürünlerin faturalarını ibraz etmeleri halinde, tahsil edilen Katma Değer Vergisi kendilerine iade ediliyor. Tax free olarak tanımlanan bu sistem, Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin yaptıkları alışverişi de belgeliyor. Dünyada pek çok ülkede tax free işlemi yapan Global Blue'nun verilerine göre, Ankara Alışveriş Festivali kapsamında Ankara'da harcaması en fazla artan ülkeler ABD ile Ürdün oldu. Amerikalı turistlerin tax free kapsamında yaptığı alışverişte yüzde 928 artış görülürken, Ürdünlülerin yaptığı alışveriş yüzde 927 oranında arttı. Ürdün'ü yüzde 480'lik artışla Kuveyt izlerken, Rusya'dan gelen turistlerin alışverişleri yüzde 245 oranında arttı. İranlı turistlerin harcamasının yüzde 145 oranında arttığı festivalde, Azerbaycanlıların alışverişi yüzde 88, Kazakistanlıların da yüzde 80 oranında yükseldi.

"EN FAZLA KUVEYTLİ TURİST HARCADI"

Ankara Alışveriş Festivali'nde kişi başına ortalama harcaması en yüksek ülke ise Kuveyt oldu. Haziran 2011 döneminde kişi başı ortalama 362 lira harcayan Kuveytli turist, bu yılın aynı döneminde bin 399 lira harcayarak en fazla harcama yapan turist oldu. Ürdün, kişi başına ortalama harcama sıralamasında Kuveyt'in hemen ardında bin 368 lira ile ikinci sırada yer aldı. Geçen yılki ortalama harcaması 267 lira olan Ürdün, bu yıl alışveriş yapmaktan kaçınmayarak zengin Ortadoğu'yu Başkent'te temsil etti. Kişi başına ortalama 946 lira harcayan Azerbaycanlı turistler, Ürdün'ün ardından listede en çok harcayanlar sıralamasında ülkelerini üçüncü sıraya taşıdı. Azerbaycan'ı kişi başına ortalama 833 lira harcayan Ruslar, 728 lira harcayan Amerikalılar takip etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen turistler kişi başına ortalama 694 lira harcarken, Kazak turistlerin ortalama harcaması 643 lira oldu.

"ANKARA, TURİZMDE KENDİSİNİ İSPATLADI"

Ankara Shopping Fest'e ilişkin verileri değerlendiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, festivalin öncelikli hedefleri arasında Ankara'nın tanıtılmasının yer aldığını hatırlatarak, bu hedefe ulaşıldığını ve kente çevre ve uzak ülkelerden turist girişinde önemli bir artış sağlandığını söyledi. Bezci, Ankara'nın bu yıl ilki gerçekleştirilen Alışveriş Festivali gibi tanıtım organizasyonlarıyla turizm sektöründe söz sahibi olabileceğini belirterek, "Turizm kalkınmada son derece etkili bir sektör ve bir kenti dünya kenti yapacak unsurlardan biridir. Festival, Ankara'ya yabancı turistlerin ilgisini de artırdı. Bunu hem turizm istatistiklerinden hem de vergi iadesi verilerinden anlıyoruz. Önemli ölçüde döviz akışı sağlayan Festival, etkinlikleriyle de şehre moral ve eğlence kaynağı oldu. Elimizdeki veriler gösteriyor ki Ankara artık turizm sektöründe de yükselişe geçmiştir." diye konuştu.

ATO Başkanı Bezci, festivalin Ankara'nın tanıtımına büyük katkı sağladığını belirterek, "Bir başkentin, tanıtımı için oldukça küçük denebilecek bir bütçeyle düzenlenen festival organizasyonu ciddi bir döviz akışını da beraberinde getirdi. ABD'den Ürdün'e kadar pek çok ülkeden turist Ankara'da alışveriş yaptı. Avrupa'nın en büyük tanıtım organizasyonlarından biri olan Eurovision Şarkı Yarışması için bu yıl Azerbaycan 251 milyon euro para harcarken kazançları 49 milyon euro oldu. Dar bir bakış açısıyla, Azerbaycan'ın 200 milyon euro maddi zarara uğradığı söylenebilir. Ancak ülkeleri adına unutulmayacak bir organizasyonun altına imza attıklarını ve uzun vadede bu kısa vadeli kaybın turizm temelinde kazanca dönüşeceğini öngörmek mümkün. Buna karşın, Ankara Shopping Fest, henüz ilk senesinde hem kazandırmış hem de gelecek yıllar için Ankara'nın tanıtımına büyük katkı sağlamıştır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber