14 yıllık ?Esnaf Kralı'nı umutlandıran Sakarya zaferi

Haber Giriş : 03 Ağustos 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da alınan bir karar, yeni Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu ile yeniden seçilme hakkını kaybeden TESK'in 14 yıllık Başkanı Derviş Günday için umut kapısı oldu.

Sakarya'da 3 dönem Esnaf Odası Başkanlığı yapan İbrahim Böcek, bu göreve 4'üncü kez seçildi ve Merkez İlçe Seçim Kurulu da bu seçimi onayladı. Bu karar, Günday'a yeniden Başkanlık yolunu açabilecek. Günday ise karar için hakka ve adalete uygun dedi.

14 yıldan bu yana Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı olan, yaklaşık 28 bin YTL maaş alan Derviş Günday'ın, yeniden seçilmesini engelleyecek yasa değişikliğinin iptali için kampanya başlatıldı. Sakarya 1'inci Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın Adapazarı'nda 3 dönem oda başkanlığı yapan İbrahim Böcek'e 4'üncü kez seçilmesinde yasal engel olmayacağı yönünde aldığı karar Günday için de umut oldu. Türkiye genelinde yıllardan bu yana koltuğu bırakmayan oda başkanlarına yeniden seçilme şansı getiren Sakarya 1'inci Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı bu karar, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından TESK Genel Başkanı Derviş Günday başta olmak üzere 81 ildeki odalara gönderildi.

KANUN GERİYE İŞLEMEZ:

Sakarya 1'inci Merkez İlçe Seçim Kurulu bu kararını 25 Temmuz 2005'te Adapazarı Metal iş Madeni Sanatkarları Odası başkanlığı seçimlerine yapılan itiraz üzerine verdi. 3 dönem oda başkanlığı yapan İbrahim Böcek'in 4'üncü kez oda başkanlığına seçilmesine diğer Aday Ferruh Erdin 1'inci Merkez ilçe Seçim Kurulu nezdinde itirazda bulundu. İtirazı inceleyen Seçim Kurulu Başkanı hakim Ali Altınkaya, Esnaf ve Sanatkarları Birliği Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 7 Haziran 2005'te kabul edilerek 21 Haziran 2005'te yürürlüğe giren ?Başkanlık ve genel Başkanlık görevini üst üste iki dönem, bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar seçilemez' hükmünün yasa yürürlüğe girdikten sonra uygulanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Seçim Kurulu Başkanı Hakim Altınkaya, kararında kanunun geriye dönük işlemesinin söz konusu olamayacağını yönünde görüş bildirdi. Bu durumda söz konusu odalarda başkanlar için ?seçilememe süreleriyle ilgili takvim' 21 Haziran'da başlamış sayılacak.

SEÇiM KURULU AYNI GÖRÜŞTE

Sakarya Merkez İl Seçim Kurulu itiraz ardından Merkez İlçe Seçim Kurulu ile aynı görüşü bildirdi. Başkan Aygül Engür üyeler hakim Huriye Gülen ile Burhanettin Esenkar'dan oluşan İl Seçim Kurulu da 26 Temmuz'da verdiği kararda, 5362 sayılı kanunun geriye işlemeyeceği yönünde karar vererek Adapazarı Metal İş ve Madeni Sanatlar Odası Başkanı İbrahim Böcek'in 4'üncü kez seçilmesinin hukuka aykırı olmadığını bildirdi.

GÜNDAY'A FAKSLANDI

Sakarya'da Merkez İlçe ve İl Seçim Kurulu'nun verdiği karar, Sakarya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan tarafından ?örnek olması' nedeniyle başta TESK Başkanı Derviş Günday olmak üzere 81 il Esnaf Odaları Birliği'ne gönderdi. Mahkemenin bu kararı yeniden seçilememe endişesi taşıyan TESK Başkanı Derviş Günday için umut oldu.

GÜNDAY: HAKKA VE ADALETE UYGUN

Günday ise kendisini de yakından ilgilendiren Sakarya Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun kararını, ?Hakka ve adalete uygun' olarak niteledi. TESK Yasası'nın, kendisini ?Tasfiye etmek üzere', temel hukuk kurallarına ve yasa tekniğine aykırı olarak çıkarıldığını öne süren Günday, şöyle dedi: ?Bizden önce TOBB ve TZOB yasaları çıkarıldı. O yasalara, ?Mevcut Başkanlar, Yasa yürürlüğü girdikten sonra iki dönem daha başkanlık yapabilirler. Ondan sonra 1 yıl ara verdikten sonra tekrar seçime katılabilirler' hükmünü koydular. Bizim yasayı ise eski TÜSİAD Başkanı olan Konya Milletvekili Hasan Angı, gece yarısından sonra ek madde koyarak beni tasfiye etmeyi hedefledi.'

geçen ay kabul edildi 41 yıldır yürürlükte olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nu yürürlükten kaldıran 5362 sayılı yasa, geçen ay Meclis'te kabul edildi. Esnaf oda, birlik, federasyon ve konfederasyonların yöneticilerin 2 dönem üst üste seçildikten sonra 3'üncü kez seçimlerde aday olamayacak. Kanun, federasyon başkanlarının aylıklarının asgari ücretin 7 katı, konfederasyon başkan maaşlarının ise asgari ücretin 10 katından fazla olamayacağını hükme bağladı.

38 yıldır başkanlık koltuğunda oturan var

Derviş Günday: 17 yıldır Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, 14 yıldır da Esnaf ve Sanatkárlar Konfederasyonu başkanlığı yapıyor.

Bendevi Palandöken: 27 yıldır Ankara Bakkallar Odası başkanı. 1987'den beri Bakkallar Federasyonu'nun başkanı.

Ali Rıza Ercan: 17 yıldır Ağaç İşleri Federasyonu başkanı. 1996'dan beri Ankara Esnaf ve Sanatkár Odaları Birliği başkanı.

Hakkı Başman: 1967'den beri Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Odası başkanlığı yapıyor.

Kazım Barışık: 1984'ten beri Adana Şoförler ve Otomobilciler Odası, 1996'dan beri de Esnaf ve Sanatkárlar Odaları Birliği başkanı.

Bekir Duvarcı: 26 yıldır Konya Şoförler Odası, 25 yıldır Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor.

Günday: 9.8 milyar maaşım var

TESK Başkanı Derviş Günday TESK'ten 5.3 milyar, şöförler Federasyonundan da 4.5 milyar lira maaş aldığını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, partisinin belediye başkanları toplantısında, ?Ben Başbakan olarak günlük 190 dolar yurtdışı harcırahı alıyorum, TESK Başkanı Derviş Günday ise bin dolar günlük harcırah alıyor' dediğini anımsatan Günday, şöyle konuştu: ?Başbakan'ın bu açıklaması üzerine kendisine, Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Mehmet Fırat'a ve AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin'e mektup yazdım. Bunun doğru olmadığını, derhal konuyu araştırmak üzere müfettiş göndermelerini istedim. Birileri 28 milyar, birileri 40 milyar aylık maaş aldığımı savundu. Benim maaşım 2002 Genel Kurulu'nda 2 milyar civarında kararlaştırıldı. Her yıl da enflasyon oranında zam öngörüldü. Şu anda TESK'ten aldığım maaş 5.3 milyar civarında. Başkanı olduğum Şoförler Federasyonu'ndan ise 4.5 milyar civarında maaş alıyorum. Başka da bir maaşım yok. Yurtdışı harcırahım ise günlük 300 dolar. Yediğim ve ısmarladığım yemek ile taksi paramı da bu harcırahtan karşılıyorum. Son 8 yılda aldığım harcırah toplamı da 7 bin 500 dolar.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber