550 okul müdürsüz

Haber Giriş : 06 Ağustos 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5 yıl aynı okulda görev yapan müdürleri değiştirme kararına Danıştay 'dur' dedi. Bakanlık, Danıştay'ın kararını uygulamayınca okullar idarecisiz kaldı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 5 yıl aynı okullarda görev yapan okul müdürlerinin yerlerini değiştirme konusundaki ısrarına Danıştay da 'dur' dedi. Okulların açılmasına bir ay kala 550 okul müdürünü sevindiren gelişme MEB'in kararı uygulamamasıyla karmaşık bir hal aldı. Müdürler geri dönme hakkını elde ettiği için okullara yeni atama da yapılamıyor. Şimdi 550 okul müdürünü bekliyor.

MEB bir yönetmelik ile genelge yayınlayarak, valiliklerden 5 yıl aynı yerde görev yapan okul müdürlerinin yerlerini değiştirmesini istedi. Türkiye genelinde 550, okul müdürünün görev yeri değiştirildi. Sadece Adana'da bir hafta sonu 55 okul müdürünün yeri değiştirdi. Ardından Seyhan Meryem Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu Müdürlüğü'nden Seyhan Sarıhamzalı İlköğretim Okulu'na atanan Erdoğan Öksüz ile Seyhan Erkek Lisesi Müdürlüğü'nden Yüreğir Dadaloğlu Lisesi Müdürlüğü'ne tayin edilen Celal Apak uygulamanın durdurulması için Adana Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurdu.

Yasal isabet yoktur

Yerel mahkeme atamaları, 'yasal isabet görülmediği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu. Kararda özellikle liselere giriş sınavında öğrencilerin elde ettiği başarının okul müdürünün performansına yansımasına ilişkin, 'Bu sınav 8 yıl sonunda yapılan bir sınavdır. Bu konudaki başarı ya da başarısızlıklar ancak 8 yıl sonra ortaya çıkar' ifadesine yer verildi. Müdürler için, '5 yıldan fazla aynı okulda çalışamaz' kararının uygulanamaz olduğuna hükmedildi. Danıştay 2'nci Dairesi de, yerel mahkemenin kararını onayarak, uygulamanın yürütmesini durdurdu. Ancak Danıştay'da gerekçeli kararın yazılmasına devam ediliyor.

4 milyar lira yolluk

Karar, 550 okul müdürüne de emsal oluşturacak. Diğer müdürler de dava açmaya hazırlanıyor. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına bir ay kadar bir zaman kaldığına dikkat çeken yetkililer ise Ankara, Eskişehir, Adana, Afyon İzmir ve Mersin'deki atamalar nedeniyle okullarda yönetim boşluğu olduğuna işaret ediyorlar.

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, bir müdürün görev yerinin değiştirilmesinin devleti milyarlarca lira zarara uğrattığına dikkat çekti. Koncuk, 'Aynı uygulama ile Mehmet Ağansoy, İstanbul Zeytinburnu Meslek Lisesi'nden Şırnak Meslek Lisesi'ne atandı. Ancak, atama gereği Şırnak'a gidecek ve devletten yolluk ödeneği alacak. Ancak, ortada bir yargı kararı var. Bu durumda Ağansoy, İstanbul'a geri dönecek. Bu durumda da devlet bu müdüre yaklaşık 4 milyar lira yolluk ödeneği ödemek zorunda kalacak. Geriye 549 müdür kalıyor. Devletin parasına yazık' diye konuştu.

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, okul müdürlerinin değiştirilmesine yönelik genelgenin keyfi olarak uygulanması nedeniyle tepkiyle karşılandığını bildirdi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber